MORA, CASA NOASTRA

Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!

Ati muncit din greu toata saptamana si ati vrea sa va relaxati in mijlocul naturii, departe de tumultul orasului, dar avand confortul de acasa...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!
Aveti de sarbatorit un eveniment in familie, v-ati adunat un grup de prieteni si vreti sa petreceti intr-un cadru intim...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!
Ati plecat din tara si va este dor de mancarea traditionala romaneasca, de traditii, de obiceiurile noastre...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!
Sunteti strain si vreti sa cunoasteti meleaguri, traditii si obiceiuri diferite de ale voastre...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!

duminică, 9 octombrie 2011

DULCEŢURI...

       

Bucovinenilor  le plac lucrurile bune. De aceea, nu este familie care să nu aibă în cămară câteva borcane cu dulceaţă, cu atât mai mult cu cât materia primă nu lipseşte în această parte a ţării.
     
 În afara gustului excelent, fiecare fel de dulceaţă “se mândreşte” cu o impresionantă listă de calităţi benefice pentru  organism. 

Ceai cu dulceaţă

Exista 2 tipuri de dulceaţă, care trebuie să fie păstrate neapărat în fiecare cămară , deoarece acestea sunt extrem de utile.
Dulceaţa  de zmeură
Primul loc printre cele mai utile tipuri de gem este cel de zmeură . Nu este surprinzător. Zmeura în sine este cunoscută de foarte mult timp  ca un  medicament  - remediu pentru raceală şi gripă.
Se crede că ajută la scăderea febrei,  dar este, de asemenea,utilă  pentru calmarea durerilor de  gât.
Ceai  cu jeleu de cu zmeură
Dacă sunteţi răcit,  beţi o ceşcută de ceai fierbinte, cateva linguriţe cu gem sau jeleu  de zmeură, acoperiţi-vă  cu o patură călduroasă şi transpiraţi. Febra  va scadea  la normal.
Ceai cu  gem de căline (Viburnum)
Locul al doilea este ocupat de gemul sau dulceaţa de căline, mai rar întâlnite. Dezavantajul acestui gem constă în faptul că fructele de căline au seminţe tari, care nu plac  tuturor. Cu toate acestea, nu contează. Dacă nu vă plac seminţele, apoi treceţi pur şi simplu fructele de căline  prin sită când pregătiţi gemul. Desigur, aceasta este mai dificil decât se pregăteşte un  gem obişnui însă pentru  proprietăţile benefice ale călinului,  merită.
Călina, ca  şi zmeura este foarte bună pentru răceli.
Merge bine cu miere, aşa că, la primul semn de răceală este recomandat să se bea ceai cu miere şi gem de căline. Apropo, călina (Viburnum) este, de asemenea, foarte utilă pentru piele. Aceasta ajută la reducerea inflamaţiilor, cum ar fi de exemplu cele  cauzate de  acnee.


Gem de caise
Unul dintre cele mai iubite şi foarte populare  gemuri este cel de caise. Aceste remarcabile fructeincredibil de bogate  în substanţe naturale, în special vitaminele care ajută la îmbunătăţirea memoriei şi a funcţiei cerebrale, dar, de asemenea, au tendinţa de a ridica nivelul de hemoglobina din sânge, îmbunătăţind astfel funcţionarea inimii şi ajută la prevenirea anemiei.

Ceai cu dulceaţă de caise
Dulceaţa  de caise este recomandată  pentru  cei care suferă de tulburări  ale funcţiei  de  digestie.

Ceai cu dulceaţă de cireşe
Dulceaţa de cireşe
Se pregăteşte  cu sâmburi şi fără sâmburi, ca şi cea de vişine, dar în contrast cu vişinile, cireşele trebuie opărite în apă clocotită timp de 2-3 minute, apoi răcite în apă rece. Pentru a adăuga un plus de savoare,  la sfârşitul termenului de  preparare se adaugă în dulceaţa de cireşe un  praf de vanilie.
Ceai cu dulceaţă de vişine
Amintiri îndepărtate despre fructele roz ce clocoteau  … evocarea  bunicii mele făcând  gem de vişine, mă trimit din nou în copilărie.
Fructele rubinii, încreţite de atîta fiert, siropul gros, învăluindu-le delicat ... saluturi de vară într-un borcan de sticlă, fac ca în serile lungi de iarnă să-ţi  aminteşti  despre căldura şi generozitatea   livezii.

Cui nu-i  plac vişinile  coapte şi dulci? Toată lumea este conştientă de beneficiile sale? Boabele suculente cu pulpa vişinie şi un sâmbure lemnos în interior sunt  bogate în vitamine B, benefică pentru sănătatea pielii, esenţială pentru buna funcţionare a sistemului nervos.
Vitamina A, care se găseşte în fructe este utilă pentru dinţi, oase şi măreşte acuitatea vizuală şi multe altele.
Ceai cu dulceata de vişine
Dulceaţa de coacăze (agrişe)

Agrişele, ca orice fruct de pădure conţin cantităţi mari de vitamine şi minerale. Dar una dintre proprietăţile cele mai utile este aceea de a întări pereţii vaselor sanguine.
Dulceaţa de coacăze roşii
Dulceaţa de coacăze este  remediul cele mai comun pentru tratarea răcelilor. Şi pe bună dreptate. Uleiurile volatile, conţinute în coacăze, ucide virusul gripal, în timp ce vitamina C ajutăorganismul să-şi recapete rapid puterea.



Ceai cu dulceaţa de coarne
Toamna, atunci cand oamenii trebuie să învingă răceli şi depresii, boabele de coarne sunt mai  necesare ca niciodată.
Ele întăresc  sistemul imunitar si menţin un tonus ridicat.
Şi dacă totuşi v-aţi îmbolnăvit, sucul, decoctul, dulceaţa sau gemul de coarne ajută la scăderea febrei, au efect antiinflamator şi elimină bacteriile.
Coarnele sunt de nepretuit şi pentru sistemul digestiv: ajută la vindecarea tulburărilor  intestinale, bolilor inflamatorii ale stomacului şi de asemenea, cresc apetitul.
Şi pentru a ne putea  bucura de gustul fructelor  tot timpul anului, putem pregăti o dulceaţă de coarne delicioasă, care ne va  reumple de vitamine iarna, la fel ca şi vara
Şi câteva lucruri mai interesante despre coarne: In Primul Razboi Mondial boabele coapte de coarne au fost  folosite cu succes pentru a combate scorbut ul, această boală teribilă. Astăzi,  coarnele "în toate variantele" se folosesc în dieta necesară  tuturor călătorilor şi chiar astronauţilor.

Ceai cu gem


Dulceaţa de caprifoi 
Dulceata din boabe de caprifoi tratează hipertensiunea arterial, beriberi şi alte boli.
Cu un pumn de caprifoi puteţi scade tensiunea arteriala rapid şi inofensiv.
Dulceaţa din boabe de caprifoi poate fi o modalitate minunată pentru a scăpa de boli, cum ar fi bronsita, răceli, dureri în gât, gripă şi alte boli ale tractului respirator superior.
Dulceaţa de căpşuni
Nimic nu incalzeste sufletul ca o delicatesă dulce cum este dulceaţa de căpşuni cu aroma bogată de vară
În afară de gustul minunat,  dulceaţa de căpşuni aduce şi o mulţime de alte  beneficii. Aceasta rezidă din faptul  că, la fel ca orice altă dulceaţă, căpşunile păstrează majoritatea vitaminelor şi mineralelor din fructele proaspete.
Dulceaţa de piersici
Care sunt utilităţile piersicilor?
Piersicile se recomandă a fi utilizate în bolile de inimă, rinichi şi reumatism.
Aceste fructe aduc corpului uman necesarul de micronutrienţi şi au un efect calmant.
Piersicile au un efect benefic  pentru constipaţie şi îmbunătăţesc digestia.
Fructele sunt sărace în calorii, făcându-le astfel un produs dietetic.
O piersică conţine în medie 40-45 calorii.
Dieta cu piersici permite ca în timp scurt să scăpaţi de  kilogramele in plus, iar vitaminele continute în piersici, ajută la îmbunătăţirea digestiei şi este benefică pentru piele.
De asemenea, consumul de piersici îmbunătăţeşte semnificativ calitatea părului, eliminând capetele despicate.

Gata pentru iarnă
Înafară  de aroma uimitoare, piersicile sunt fructe extrem de utile.
Fructul de piersică conţine acizii organici importanţi pentru organismul uman - acid citric şi malic.
Proprietăţile utile ale piersicilor, constau de asemenea, în conţinutul lor bogat de vitamine - C, E, K, PP.
Natură moartă cu dulceaţă















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu