MORA, CASA NOASTRA

Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!

Ati muncit din greu toata saptamana si ati vrea sa va relaxati in mijlocul naturii, departe de tumultul orasului, dar avand confortul de acasa...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!
Aveti de sarbatorit un eveniment in familie, v-ati adunat un grup de prieteni si vreti sa petreceti intr-un cadru intim...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!
Ati plecat din tara si va este dor de mancarea traditionala romaneasca, de traditii, de obiceiurile noastre...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!
Sunteti strain si vreti sa cunoasteti meleaguri, traditii si obiceiuri diferite de ale voastre...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!

marți, 10 aprilie 2012

OUALE FABERGE

Daca ouale inchistrite din Bucovina sunt considerate printre cele mai frumoase oua, cele mai scumpe oua sunt Ouale Faberge.
Aur, pietre pretioase, o dantelarie migalita cu maiestrie, iata caracteristicile celor mai cunoscute ornamente de Paste din lume, Ouale Faberge. Create de bijutierul Peter Carl Faberge, in perioada 1884-1917, au fost mandria tarilor Rusiei.

In Rusia,  sarbatorirea Pastelui a ajuns in epoca imperiala la cea mai mare stralucire.

 Pastele era cea mai mare sarbatoare a calendarului ortodox rus. Tolstoi, Gogol, Dostoievski nu alegeau oare noaptea de Paste (Noaptea de Inviere) pentru a face sa renasca personajele lor dupa drame si ravasiri sufletesti?

Aici, Pastele este sarbatorit prin schimbarea unui ou, urmat de trei imbratisari si sarutari. 

Tipul de ou oferit depinde de situatia materiala a fiecaruia, dar oul de gaina, pictat, este cel mai popular. Urmeaza, apoi, oul de sticla, de portelan, de lemn, de argint, pana la oul pretios din aur.

Ouale imperiale de Paste sunt cele mai renumite realizari ale bijutierului Carl Fabergé. Intre 1885 si 1916, tarii Alexandru al III-lea si Nicolae al II-lea au comandat 54 din aceste uimitoare obiecte pentru a le oferi tarinelor Maria si Alexandra Feodorovna cu ocazia sarbatorilor pascale. 

Astazi se stie doar de 47 dintre ele. Fiecare dintre ele ascundeau « o surpriza » in interior, executata cu meticulozitate si finete. Fiecare ou este o capodopera de ingeniozitate si de maiestrie.

In 1885, Alexandru al III-lea a comandat primul ou, destinat sotiei sale, tarina Maria Feodorovna.

 Obiceiul oferirii acestor oua in dimineata de Paste si cele trei sarutari, era adanc inradacinat in traditiile Rusiei ortodoxe. 

Aceasta zi era considerata drept cea mai importanta din intregul an si oul, simbol al renasterii, era un element esential.

Fabergé s-a inspirat din arta bizantina. Alte oua au fost adaugate colectiei pentru aniversarea unor date importante ca incoronarea tarului Nicolae al II-lea

 sau aparitia cailor ferate in Siberia. Altele imortalizau iahtul imperial, 

catedrala Uspensky, 

palatul Gatchina 

si, mai tarziu, in timpul razboiului, Crucea Rosie

 si militarii. Colectia era formata acum din 56 de oua.

Intre 1885 si 1894, anul mortii sale, Alexandru al III-lea a oferit 10 oua de Paste sotiei sale, imparateasa Maria Feodorovna. 

Fiul lor, tarul Nicolae al II-lea, a oferit unul din aceste somptuoase cadouri, nu numai sotiei sale, dar si mamei sale.

 Deci, din 1895 si pana in 1916, fiecare imparateasa a primit 22 de oua (44 pentru amandoua). 

Numarul total era 54! Dar pana in zilele noastre nu s-a putut dovedi ca ouale de Paste au fost daruite si in 1917, anul revolutiei!

Din cele 47 de oua cunoscute, 10 sunt pastrate la Moscova, Kremlin, 11 fac parte din colectia Forbes, in New York, 16 sunt detinute de alti americani, 8 sunt in colectii europene particulare, iar doua nu se stie unde sunt localizate…


Deci, doua oua Fabergé lipsesc…exista, desigur, posesorii lor care doresc sa-si pastreze anonimatul…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu