MORA, CASA NOASTRA

Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!

Ati muncit din greu toata saptamana si ati vrea sa va relaxati in mijlocul naturii, departe de tumultul orasului, dar avand confortul de acasa...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!
Aveti de sarbatorit un eveniment in familie, v-ati adunat un grup de prieteni si vreti sa petreceti intr-un cadru intim...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!
Ati plecat din tara si va este dor de mancarea traditionala romaneasca, de traditii, de obiceiurile noastre...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!
Sunteti strain si vreti sa cunoasteti meleaguri, traditii si obiceiuri diferite de ale voastre...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!

vineri, 13 aprilie 2012

JOIA MARE, ZIUA ÎN CARE SE ÎNROŞESC OUĂLE



Joia Mare este cunoscută mai ales, în cultura populară actuală, ca ziua în care se înroşesc ouăle; pentru că se spune că ouăle înroşite sau închistrite în această zi nu se strică tot anul. De asemenea, oamenii cred că aceste ouă sfinţite şi îngropate la moşie o feresc de piatră. La creştini se crede că oul îl reprezintă pe Creator, care creează tot şi conţine în sine totul. La români este nelipsit în ultimele zile ale Postului Mare, fiind consumat de Paşte, după ce este sfinţit şi toată familia ciocneşte ouă. În dimineaţa primei zile de Paşte, e obiceiul, în Bucovina, de a te spăla cu ou roşu şi cu bani, ca să ai faţa roşie ca oul şi să fii bogat tot anul. Ouăle colorate în alte culori (galben, verde, albastru) vestesc bucuria primăverii. Unele gospodine pun pe ou o frunză, apoi îl leagă într-un ciorap subţire şi aşa îl fierb, ca să iasă “cu model”. Aşa am făcut şi noi. Alteori, ouăle se vopsesc cu coji de ceapă, cu sunătoare (pojarniţă), cu coajă de crin roşu sau cu flori de tei; luciul li se dădea ştergându-le, după ce s-au fiert, cu slănină sau cu untură.

Tot astăzi se pregăteşte şi pasca şi cozonacii. Anul acesta nouă pasca ne-a ieşit aşa:
Pasca cu brânză de vaci
Pasca cu ciocolată
Pasca cu smântână şi stafide

După zăpada de Florii, astăzi la Suceviţa a fost o zi minunată, însorită şi caldă.  Cel mai bun prilej de a ieşi în curte şi a fotografia primele flori de câmp ale primăverii.
primule
floarea Paştelui
toporaşi
brânduşe
piciorul cocoşului, toporaşi, brânduşe şi bumbişori
din nou floarea Paştelui, brânduşe şi bumbişori

şi prima zambilă din acest an...




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu