MORA, CASA NOASTRA

Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!

Ati muncit din greu toata saptamana si ati vrea sa va relaxati in mijlocul naturii, departe de tumultul orasului, dar avand confortul de acasa...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!
Aveti de sarbatorit un eveniment in familie, v-ati adunat un grup de prieteni si vreti sa petreceti intr-un cadru intim...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!
Ati plecat din tara si va este dor de mancarea traditionala romaneasca, de traditii, de obiceiurile noastre...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!
Sunteti strain si vreti sa cunoasteti meleaguri, traditii si obiceiuri diferite de ale voastre...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!

marți, 26 iunie 2012

FRAGII ŞI CĂPŞUNELE, PRIMELE FRUCTE ALE VERII - partea I



La  începutul verii, în iunie, pe lângă multitudinea de culori dată de florile câmpului, curtea noastra se umple şi de mirosurile inconfundabile ale verii: de aroma florilor de câmp: sânziene, clopoţei şi margarete,  de aromă de fragi încălziţi de razele soarelui, de parfumul trandafirilor sub roua dimineţii , de mirosul ploii ce cade peste brazi, de mirosul proaspăt al pârâului repede de munte şi cel al fânului cosit …

şi peste toate acestea mireasma proaspătă a dulceţii de fragi şi de căpşuni, pentru că acum este sezonul lor la Suceviţa.

De-a lungul istoriei au avut semnificaţii  diverse: bunătatea, puritatea chiar şi virtutea creştină, fiind folosită de artişti ca element decorativ, 

pictată în altare şi pe  stâlpii bisericilor. În unele culturi ale lumii căpşunile sunt înzestrate cu darul unui eficient afrodiziac. Belşugul ei de seminţe au făcut din căpşună un simbol al fertilităţii. Multi dintre noi asociază căpşunile cu renaşterea, pentru că aceste fructe alaturi de cireşe sunt primele recoltate din noul an.

Delicioase, hidratante, aromate şi pline de vitamine, fragii şi căpşunile sunt o delicatesă pe toată durata anului, proaspete sau congelate.

 Aceste fructe de pădure ne rasfaţă papilele gustative, ne ajută în tratarea anumitor afecţiuni şi pot fi utilzate pe post de cosmetice naturale.

Fragii – mici şi delicioase lampioane roşii

Pădurea, în ansamblul ei, constituie un miracol pentru sănătate, binefacerile pe care le oferă fără a cere nimic în schimb putând face obiectul unor carţi întregi. Parfumate, gustoase, tămăduitoare, fructele a diferiţi arbuşti reprezintă o mică dar esenţială parte din acest complex vegetal providenţial.

Fragii de pădure sunt foarte bogaţi în minerale benefice. Este indicat, pe cât se poate, să efectuăm o cură zilnică cu aceste fructe preţioase, pentru a ne ţine în frâu stresul şi tensiunea prea ridicată.

Fragii sunt plante originare din Europa, valoarea lor fiind cunoscuta inca din Antichitate, de pe vremea grecilor si romanilor. Varietatile cultivate azi sunt hibrizi, a caror productie a inceput spre anii 1700.
Fragii aparţin familiei Rosaceelor. Printre varietăţile cunoscute  cea mai apreciată şi mai valoroasă este cea a fragilor de pădure, care produce mici fructe de la roşu aprins la roşu închis, ce apar în luna mai-iunie şi ţin până târziu în vară.
Fragii de pădure conţin multe elemente nutritive şi sunt foarte bogaţi în vitamina C, în sulf, calciu, fier, magneziu şi potasiu. Au puţine calorii: doar 27 la fiecare 100 g de fruct. 
Verii mai piperniciţi ai savuroaselor căpşuni, fragii (Fragaria vesca) le depăşesc însă pe acestea în calităţi nutritive şi mai ales curative.
Încă din perioada antichităţii, micuţele fructe cu aromă îmbătătoare şi gust care face concurenţă mierii erau cunoscute şi recomandate de către medicii vremii ca purificatoare şi reîntineritoare.

 Şi în prezent se bucură de o excelentă reputeţie, fiind utilizaţi pentru impiedicarea formării şi pentru eliminarea pietrelor la bilă, precum şi contra reumatismului şi gutei.
Regiunile preferate de frag sunt fără îndoială cele montane, căci vegetează cel mai bine pe terenuri pietroase. Se găsesc totusi, e drept ca nu aşa des, în zonele de câmpie, prin păduri şi fâneţe, tufărişuri şi aluviuni.

Fragii de pădure sunt apreciaţi pentru parfumul lor mult mai puternic şi gustul mult mai intens faţă de căpşunile cultivate. Fragii de pădure, adevarate mici şi delicioase lampioane roşii, ascunse printre frunzele inconfundabile, reprezintă o mină de virtuţi depurative şi diuretice.

Dar proprietatea lor cea mai interesantă este capacitatea de a ajuta la monitorizarea creşterii presiunii arteriale, atât de frecvent întâlnită primăvara şi în perioade de stres intens.

Consumate în cadrul anumitor cure, frăguţele au efect tonic, remineralizant, răcoritor, antigutos, hipotensor, depurativ. De asemenea, întăresc sistemul imunitar şi acţionează ca laxativ uşor şi excelent reglator al funcţiei hepatice, al sistemului nervos şi al glandelor endocrine.

Fragii sunt recomandaţi în regimuri dietetice de slăbire şi în alimantaţia diabeticilor, cu condiţia să fie consumaţi în stare naturală, pe post de gustare la jumătatea dimineţii sau între prânz şi cină.

Cunoscute şi sub numele de frăguţe, aceste fructe contin 90% apă şi oferă de asemenea proteine, minerale, vitaminele B, C, E si K. Aportul important de antioxidanţi, pe care de altfel îl oferă toate fructele de pădure, fac fraguţele ideale pentru lupta cu timpul.

Fraguţele se pot folosi ca şi cură de detoxifiere: timp de 10 zile se consuma 150g-300g de fragi dimineaţa, pe stomacul gol, cand puterea de absorbtie a elementelor nutritive şi de detoxifiere a organismului este la apogeu.

În lupta cu timpul, fraguţele pot fi folosite ca şi mască pentru faţă, efectul fiind anti-rid şi de catifelare a tenului: se piseaza cât mai fin cateva fraguţe şi se întinde pasta obţinută pe tenul curaţat în prealabil; se clăteşte cu apă călduţă dupa 15-20 minute.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu