MORA, CASA NOASTRA

Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!

Ati muncit din greu toata saptamana si ati vrea sa va relaxati in mijlocul naturii, departe de tumultul orasului, dar avand confortul de acasa...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!
Aveti de sarbatorit un eveniment in familie, v-ati adunat un grup de prieteni si vreti sa petreceti intr-un cadru intim...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!
Ati plecat din tara si va este dor de mancarea traditionala romaneasca, de traditii, de obiceiurile noastre...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!
Sunteti strain si vreti sa cunoasteti meleaguri, traditii si obiceiuri diferite de ale voastre...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!

sâmbătă, 3 decembrie 2011

CONSERVELE ŞI MURĂTURILE - PARTE A TEZAURULUI CULINAR TRADIŢIONAL BUCOVINEAN




Puţine doamne mai au astăzi timp, sau poate voinţă, să facă conserve şi murături pentru iarnă, când supermarketurile se întrec în oferte de asemenea produse, care de care mai aspectoase, nu la fel de sănătoase însă.

La noi, în Bucovina, poate şi pentru că iarna ţine aproape 6 luni,  conservele şi murăturile constituie o componentă importantă a tezaurului culinar tradiţional.
De altfel, orăşelul Milişăuţi  (cum vii dinspre Suceava spre Rădăuţi, apoi Suceviţa) este cunoscut încă din anii ‘50 drept "capitala" verzei murate.

Varza murată este recomandarea profesorului Gheorghe Mencinicopschi în cazul în care la masă sunt mâncăruri grele. "Antioxidanţii din murături previn apariţia nitrozaminelor cancerigene rezultate în urma digestiei cărnurilor sau a prepa¬ratelor din carne, precum şi oxidarea grăsimilor alimentare ingerate. Grăsimile oxidate sunt agenţi procancerigeni recunoscuţi", ne avertizează specialistul nostru. 

Pentru noi, cei din Suceviţa,  Milişăuţi este cel mai apropiat bazin legumicol, astfel, cum vii sau pleci spre Suceava, milişăuţenii te întâmpină la poartă cu bogăţia de legume proaspete sau conservate, funcţie de anotimp: varză proaspătă sau murată, castraveţi, proaspeţi sau muraţi, gogoşari, cartofi, ceapă şi usturoi, fasole.

Precum se ştie, unele legume şi fructe rezistă foarte bine în sezonul rece dacă sunt depozitate în condiţii bune, dar altele sunt serios afectate de trecerea vremii şi astfel este nevoie să se recurgă la metode alternative de conservare şi depozitare.

Pregătirea murăturilor pentru iarnă este un proces foarte bine cunoscut şi transmis din generaţie în generaţie.

Se pare că originea acestui procedeu provine  de la marinarii din vechime, care aveau nevoie de o modalitate utilă de a păstra alimentele proaspete pe intervale lungi de timp şi astfel au apelat la această metodă inedită de conservare a hranei, în baie de saramură.

În esenţă, soluţia folosită pentru conservarea alimentelor prin murare este formată din apă şi sare, uneori apelându-se şi la oţet, condimente diverse sau chiar uleiuri vegetale. Amestecul bine dozat de apă şi sare este atât de eficient încât ucide toate bacteriile, legumele  păstrându-se totuşi la o valoare nutritivă ridicată pentru luni lungi de zile.

 Aceasta şi pentru că se apelează şi la condimente cu proprietăţi antimicrobiene atât pentru a purifica alimentele conservate cât şi pentru a le da un gust deosebit. 

Usturoiul, mărarul, cimbrul, seminţele de muştar, boabele de piper negru, scorţişoara, cuişoarele, dafinul şi alte ierburi si condimente se folosesc de multă vreme la prepararea murăturilor.

Totuşi, ceea ce face ca murăturile noastre să fie deosebite este apa limpede de izvor şi saramura adusă de la Salina Cacica, din apropiere, care nu conţine iod

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu