MORA, CASA NOASTRA

Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!

Ati muncit din greu toata saptamana si ati vrea sa va relaxati in mijlocul naturii, departe de tumultul orasului, dar avand confortul de acasa...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!
Aveti de sarbatorit un eveniment in familie, v-ati adunat un grup de prieteni si vreti sa petreceti intr-un cadru intim...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!
Ati plecat din tara si va este dor de mancarea traditionala romaneasca, de traditii, de obiceiurile noastre...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!
Sunteti strain si vreti sa cunoasteti meleaguri, traditii si obiceiuri diferite de ale voastre...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!

marți, 7 septembrie 2010

CATE CEVA DESPRE SUCEVITA

Sursa: http://maps.google.com/





Localitatea unde am ales sa ne construim aceasta casa si unde vrem sa locuim tot restul vietii noastre, Suceviţa, este aşezată în inima Bucovinei, într-o zonă geografică mirifică, la confluenţa Obcinei Mari cu Depresiunea Rădăuţilor, străjuită de frumoasele piscuri ale Furcoiului, Poiana Tărşcior, Poiana Ovăzului, Palma;


Sucevița este un sat de munte, răsfirat, așezat de-a lungul Drumului Național 17 A care leagă municipiile Radauti

 de  Câmpulung Moldovenesc.

Distanțele relativ mici, pentru epoca modernă, 20 km până la Rădăuți, 57 km până la Câmpulung și 60 km până la Suceava, fac posibilă o legătură facilă pentru toți cei care vin și doresc să viziteze Sucevița 
 Satul Suceviţa este o aşezare românească  seculară şi este cunoscut în ţară şi nu numai  datorita  existenţei aici a Mănăstirii Suceviţa – ctitorie a Movileştilor.

Prima menţiune documentară este legată de familia Movilă şi de aşezământul ridicat aici, şi este din 6 august 1582. După cum spunea şi cronicarul Miron Costin: „au murit Ieremia-Vodă în anul 7116 (1606). Rămasu-i-au pomană în ţară, mănăstirea anume Suceviţa, de dînsul fãcută.”
Existenţa Mănăstirii şi-a pus amprenta, în întreaga istorie a satului, asupra dezvoltării lui, mai ales din punct de vedere istoric, cultural şi în actualitate, turistic.
In permanență, au venit și vin vizitatori atrași deopotrivă de existența monumentului istoric (una din cele cinci ,,perle’’ ale Bucovinei), dar și de inegalabilul peisaj geografic.

Culmile domoale, de 400-1000 metri, ale Obcinii Mari acoperite cu o vegetație arboricolă predominant formată din conifere dau zonei,  in orice anotimp,  un farmec aparte, de liniște și deconectare, susținute de un aer curat, ozonat, atractiv care ,,cheamă’’ la plimbare și relaxare.

Pârâiașele cu apă limpede,coborand  de pe toți versanții, (casa noastra se afla pe malul unuia dintre acestea, Dragusin)

sunt colectați de Pârâul Sucevița care străbate satul de la vest la est continuându-și apoi cursul în comuna Marginea, Volovăț, prin marginea Municipiului Rădăuți și apoi se varsă în Râul Suceava.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu