MORA, CASA NOASTRA

Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!

Ati muncit din greu toata saptamana si ati vrea sa va relaxati in mijlocul naturii, departe de tumultul orasului, dar avand confortul de acasa...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!
Aveti de sarbatorit un eveniment in familie, v-ati adunat un grup de prieteni si vreti sa petreceti intr-un cadru intim...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!
Ati plecat din tara si va este dor de mancarea traditionala romaneasca, de traditii, de obiceiurile noastre...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!
Sunteti strain si vreti sa cunoasteti meleaguri, traditii si obiceiuri diferite de ale voastre...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!

vineri, 24 septembrie 2010

Prin Sucevita… Partea Intai




La intrarea in Manastire
            



Sucevita este primitoare in orice anotimp. Vara te incanta cu farmecul culorilor, in timp ce iarna alba da o feerie de poveste padurilor si culmilor.
Relaxarea in aerul curat poate fi imbinata cu plimbari cu trasura sau cu sania, cu drumetii sau plimbari cu bicicleta.
Drumurile forestiere duc catre Putna, catre Poiana Micului, iar cu indrumarea ghizilor locali se pot parcurge trasee pitoresti pentru descifrarea tainelor vietii padurilor.
Cei ce prefera relaxarea pasiva si renunta la stresul cotidian se pot  destinde in plimbari prin padure.

la plimbare prin padure
La plimbare prin Sucevita iarna

Culmile domoale, de 400-1000 metri, ale Obcinii Mari, acoperite cu paduri de fag si conifere, dau un farmec aparte locului, frumusetea peisajului fiind completata de aerul curat, ozonat, care te destinde si revigoreaza in acelasi timp.

Elementul principal de atractie il reprezinta Manastirea Sucevita, aflata in patrimoniul UNESCO, care are aspectul unei adevarate fortarete deoarece aceasta este imprejmuita de ziduri foarte groase, turnuri de aparare si drumuri de straja.
Construita intre 1582-1601 de catre Gheorghe Movila, constituie ultima reprezentare a stilului arhitectural caracteristic pentru epoca Musatina si se distinge prin pictura murala in care predomina Verdele de Sucevita, armonios integrata in peisajul verde al padurilor si luncilor care inconjoara manastirea.
Legenda spune ca mai tarziu pentru rascumpararea unor pacate, o femeie a adus cu carul sau tras de boi, timp de treizeci de ani, piatra necesara actualei constructii.

Picturile sunt foarte bine conservate, aceastea pot fi admirate de turisti in detaliu si astazi atat la exteriror cat si interior (predomina culorile rosu purpuriu, albastru care sunt in contrast cu fundalul  verde smarald).
Manastirea are si un mic muzeu care adaposteste obiecte valoroase, broderii, manuscruise din secolul al 15-lea.

Manastirea si Dealul Furcoi

Dealul Furcoi, situat in fata Manastirii,  este foarte cunoscut pe plan local si in fiecare an pe 6 August cand este hram al manastirii, exista un obicei cu traditie pe care il practica credinciosii la aceasta mare sarbatoare spre iertarea pacatelor, acela de a urca Dealul Furcoi, cel putin o data sau de trei ori.
In varful dealului pe care pelerinii obisnuiesc sa-l urce, in semn traditional de purificare, dupa circa 200 m, se afla un izvor numit "Izvorul Pustnicului a carui apa, se spune, nu se strica niciodata, chiar daca se pastreaza mai mult timp. 
Cu zeci de ani in urma, un seism puternic a fost foarte aproape de a surpa dealul peste valea unde este asezata manastirea Sucevita . Cutremurul se spune ca ar fi fost oprit de rugaciunile celor din lacasul de cult. In semn de multumire izvorul a fost sfintit, iar in timp a fost ridicata capela si casuta din varf.
Cu cativa ani in urma acolo s-a construit si un frumos schit din lemn

La scoala din sat puteti admira colectia etnografica,


 iar in Marginea, Ia doar 9 km distanta, puteti vizita Centrul de Ceramica Neagra unde o mana de oameni continua sa invarta roata si sa arda vasele de lut, la fel ca stramosii lor, 


precum si atelierul de fierarie unde se poate participa la potcovitul cailor, îndeletnicire care se mai practică în puține locuri.


Urmeaza Centrul Hipic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu