La începutul verii, în
iunie, pe lângă multitudinea de culori dată de florile câmpului, curtea noastra
se umple şi de mirosurile inconfundabile ale verii: de aroma florilor de câmp:
sânziene, clopoţei şi margarete, de aromă
de fragi încălziţi de razele soarelui, de parfumul trandafirilor sub roua
dimineţii , de mirosul ploii ce cade peste brazi, de mirosul proaspăt al
pârâului repede de munte şi cel al fânului cosit …
şi peste toate acestea mireasma proaspătă a dulceţii de fragi
şi de căpşuni, pentru că acum este sezonul lor la Suceviţa.
De-a lungul istoriei au avut semnificaţii diverse: bunătatea, puritatea chiar şi
virtutea creştină, fiind folosită de artişti ca element decorativ,
pictată în
altare şi pe stâlpii bisericilor. În
unele culturi ale lumii căpşunile sunt înzestrate cu darul unui eficient
afrodiziac. Belşugul ei de seminţe au făcut din căpşună un simbol al fertilităţii.
Multi dintre noi asociază căpşunile cu renaşterea, pentru că aceste fructe
alaturi de cireşe sunt primele recoltate din noul an.
Delicioase,
hidratante, aromate şi pline de vitamine, fragii şi căpşunile sunt o delicatesă
pe toată durata anului, proaspete sau congelate.
Aceste fructe de pădure ne
rasfaţă papilele gustative, ne ajută în tratarea anumitor afecţiuni şi pot fi
utilzate pe post de cosmetice naturale.
Fragii – mici şi
delicioase lampioane roşii
Pădurea,
în ansamblul ei, constituie un miracol pentru sănătate, binefacerile pe care le
oferă fără a cere nimic în schimb putând face obiectul unor carţi întregi.
Parfumate, gustoase, tămăduitoare, fructele a diferiţi arbuşti reprezintă o
mică dar esenţială parte din acest complex vegetal providenţial.
Fragii
de pădure sunt foarte bogaţi în minerale benefice. Este indicat, pe cât se
poate, să efectuăm o cură zilnică cu aceste fructe preţioase, pentru a ne ţine
în frâu stresul şi tensiunea prea ridicată.
Fragii
sunt plante originare din Europa, valoarea lor fiind cunoscuta inca din
Antichitate, de pe vremea grecilor si romanilor. Varietatile cultivate azi sunt
hibrizi, a caror productie a inceput spre anii 1700.
Fragii
aparţin familiei Rosaceelor. Printre varietăţile cunoscute cea mai apreciată şi mai valoroasă este cea a
fragilor de pădure, care produce mici fructe de la roşu aprins la roşu închis,
ce apar în luna mai-iunie şi ţin până târziu în vară.
Fragii
de pădure conţin multe elemente nutritive şi sunt foarte bogaţi în vitamina C, în sulf, calciu, fier, magneziu şi potasiu. Au puţine calorii: doar 27 la
fiecare 100 g de fruct.
Verii
mai piperniciţi ai savuroaselor căpşuni, fragii (Fragaria vesca) le depăşesc însă
pe acestea în calităţi nutritive şi mai ales curative.
Încă
din perioada antichităţii, micuţele fructe cu aromă îmbătătoare şi gust care
face concurenţă mierii erau cunoscute şi recomandate de către medicii vremii ca
purificatoare şi reîntineritoare.
Şi în prezent se bucură de o excelentă reputeţie,
fiind utilizaţi pentru impiedicarea formării şi pentru eliminarea pietrelor la
bilă, precum şi contra reumatismului şi gutei.
Regiunile
preferate de frag sunt fără îndoială cele montane, căci vegetează cel mai bine
pe terenuri pietroase. Se găsesc totusi, e drept ca nu aşa des, în zonele de câmpie,
prin păduri şi fâneţe, tufărişuri şi aluviuni.
Fragii
de pădure sunt apreciaţi pentru parfumul lor mult mai puternic şi gustul mult
mai intens faţă de căpşunile cultivate. Fragii de pădure, adevarate mici şi
delicioase lampioane roşii, ascunse printre frunzele inconfundabile, reprezintă
o mină de virtuţi depurative şi diuretice.
Dar
proprietatea lor cea mai interesantă este capacitatea de a ajuta la
monitorizarea creşterii presiunii arteriale, atât de frecvent întâlnită primăvara
şi în perioade de stres intens.
Consumate
în cadrul anumitor cure, frăguţele au efect tonic, remineralizant, răcoritor,
antigutos, hipotensor, depurativ. De asemenea, întăresc sistemul imunitar şi
acţionează ca laxativ uşor şi excelent reglator al funcţiei hepatice, al
sistemului nervos şi al glandelor endocrine.
Fragii
sunt recomandaţi în regimuri dietetice de slăbire şi în alimantaţia
diabeticilor, cu condiţia să fie consumaţi în stare naturală, pe post de
gustare la jumătatea dimineţii sau între prânz şi cină.
Cunoscute
şi sub numele de frăguţe, aceste fructe contin 90% apă şi oferă de asemenea
proteine, minerale, vitaminele B, C, E si K. Aportul important de antioxidanţi,
pe care de altfel îl oferă toate fructele de pădure, fac fraguţele ideale
pentru lupta cu timpul.
Fraguţele
se pot folosi ca şi cură de detoxifiere: timp de 10 zile se consuma 150g-300g
de fragi dimineaţa, pe stomacul gol, cand puterea de absorbtie a elementelor
nutritive şi de detoxifiere a organismului este la apogeu.
În
lupta cu timpul, fraguţele pot fi folosite ca şi mască pentru faţă, efectul
fiind anti-rid şi de catifelare a tenului: se piseaza cât mai fin cateva
fraguţe şi se întinde pasta obţinută pe tenul curaţat în prealabil; se clăteşte
cu apă călduţă dupa 15-20 minute.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu