vineri, 24 septembrie 2010
Prin Sucevita… Partea Intai
La intrarea in Manastire
Sucevita este primitoare in orice anotimp. Vara te incanta cu farmecul culorilor, in timp ce iarna alba da o feerie de poveste padurilor si culmilor.Relaxarea in aerul curat poate fi imbinata cu plimbari cu trasura sau cu sania, cu drumetii sau plimbari cu bicicleta.Drumurile forestiere duc catre Putna, catre Poiana Micului, iar cu indrumarea ghizilor locali se pot parcurge trasee pitoresti pentru descifrarea tainelor vietii padurilor.Cei ce prefera relaxarea pasiva si renunta la stresul cotidian se pot destinde in plimbari prin padure.
la plimbare prin padure
La plimbare prin Sucevita iarna
Culmile domoale, de 400-1000 metri, ale Obcinii Mari, acoperite cu paduri de fag si conifere, dau un farmec aparte locului, frumusetea peisajului fiind completata de aerul curat, ozonat, care te destinde si revigoreaza in acelasi timp.
Elementul principal de atractie il reprezinta Manastirea Sucevita, aflata in patrimoniul UNESCO, care are aspectul unei adevarate fortarete deoarece aceasta este imprejmuita de ziduri foarte groase, turnuri de aparare si drumuri de straja.Construita intre 1582-1601 de catre Gheorghe Movila, constituie ultima reprezentare a stilului arhitectural caracteristic pentru epoca Musatina si se distinge prin pictura murala in care predomina Verdele de Sucevita, armonios integrata in peisajul verde al padurilor si luncilor care inconjoara manastirea. Legenda spune ca mai tarziu pentru rascumpararea unor pacate, o femeie a adus cu carul sau tras de boi, timp de treizeci de ani, piatra necesara actualei constructii.
Picturile sunt foarte bine conservate, aceastea pot fi admirate de turisti in detaliu si astazi atat la exteriror cat si interior (predomina culorile rosu purpuriu, albastru care sunt in contrast cu fundalul verde smarald).Manastirea are si un mic muzeu care adaposteste obiecte valoroase, broderii, manuscruise din secolul al 15-lea.
Manastirea si Dealul Furcoi
Dealul Furcoi, situat in fata Manastirii, este foarte cunoscut pe plan local si in fiecare an pe 6 August cand este hram al manastirii, exista un obicei cu traditie pe care il practica credinciosii la aceasta mare sarbatoare spre iertarea pacatelor, acela de a urca Dealul Furcoi, cel putin o data sau de trei ori.
In varful dealului pe care pelerinii obisnuiesc sa-l urce, in semn traditional de purificare, dupa circa 200 m, se afla un izvor numit "Izvorul Pustnicului a carui apa, se spune, nu se strica niciodata, chiar daca se pastreaza mai mult timp. Cu zeci de ani in urma, un seism puternic a fost foarte aproape de a surpa dealul peste valea unde este asezata manastirea Sucevita . Cutremurul se spune ca ar fi fost oprit de rugaciunile celor din lacasul de cult. In semn de multumire izvorul a fost sfintit, iar in timp a fost ridicata capela si casuta din varf.Cu cativa ani in urma acolo s-a construit si un frumos schit din lemn
duminică, 26 septembrie 2010
Prin Sucevita – partea a doua: Hipodromul
Hipodromul
Ce mai putem face la Sucevita?... multe alte lucruri: de exemplu cateva ore la Hipodrom.
De curand un intreprinzator din zona a infiintat o herghelie cu vreo doisprezece cai superbi si doi ponei precum si un hipodrom care, la scara redusa, raspunde tuturor exigentelor unui hipodrom pentru concursuri. Turistii pot face (la preturi rezonabile) doua tururi pe cal (va imaginati emotia si bucuria copiilor si nu numai…)
Se pot face de asemenea cursuri de calarie
precum si o plimbare de o ora cu o trasura obisnuita la care sint inhamati doi cai sau cu o trasura, mai "speciala", pentru nunti sau pentru plimbarile turistilor mai excentrici si cu dare de mana.
Caii sint adusi atat din strainatate, cat si din zona, unde se afla mai multe herghelii;
trasurile sunt facute la comanda speciala in Polonia. Deci la plimbare cu trasura "de lux" prin Sucevita.
La padocuri:Poneii: un dragalas catelus:
joi, 30 septembrie 2010
Prin Sucevita III-turism activ
De la mijlocul lunii noiembrie 2009, Bucovina are trei parcuri de turism activ in natura, în trei zone ale Judeţului Suceava, în care cadrul natural este ideal pentru turism activ şi pentru relaxare în aer liber – Gura Humorului, Suceviţa şi Vatra Dornei.
Traseele identificate sunt o invitaţie de a părăsi sala de fitness şi de a vă muta activităţile în Parcurile de Turism Activ în Natură – Nature.Fitness.Park® – locul ideal pentru distractie si relaxare, sport si diverse activitati in aer liber.
Nature.Fitness.Park Sucevita cuprinde o retea de 5 trasee de Nordic Walking
si Mountain Bike
cu diferite grade de dificultate, cu un sistem clar si modern de semnalizare care indica directia si distanta ramasa de parcurs, in cele doua puncte de plecare - parcarea din fata Manastirii Sucevita
si intersectia Poiana Marului - sunt instalate doua panouri cu instructiuni privind tipurile de sport ce pot fi practicate pe trasee, cu exercitii recomandate pentru incalzire, cu altitudinea si gradul de dificultate. Va invitam sa va alegeti un circuit, sa va hotarati asupra tipului de miscare, sa retineti numarul traseului si sa va relaxati activ! Enjoy the parks!
Nordic walking-ul este o miscare derivata din schiul de tura. Ea presupune parcurgerea unor trasee cu ajutorul betelor asemanatoare celor de ski. Din punct de vedere al complexitatii, este al doilea sport dupa inot, solicitand masa muculara intr-un procent ce ajunge la 90%. Miscarea este bazata pe tot ceea ce face corpul in mod natural si poate fi practicata la orice varsta.
Atat bicicletele cat si betele pentru Nordic walking se pot inchiria.Va recomandam traseul nr. 4. Cabana Drăguşin, care trece chiar prin fata casei noastre: Este un traseu de Nordic Walking foarte frumos, de dificultate uşor spre mediu, care porneşte din partea de vest a comunei Suceviţa, locul unde este amplasat panoul de plecare fiind numit Poiana Mărului.
Traseul de dus coincide cu cel de întoarcere, fiind un drum pietruit,
destul de bine întreţinut de către Direcţia Silvică. Se pot vedea culmile domoale ale dealurilor, aerul fiind răcorit de un pârâiaş limpede în care poţi avea şansa de a vedea şi păstrăvi.
Există mai multe locuri amenajate unde se poate face pauză sau se pot practica exerciţii diverse.
Spre capătul drumului ne putem bucura de zmeură, fragi, mure, afine sau ciuperci în funcţie de sezon,
pauză binemeritată înainte de întoarcerea pe traseu spre punctul de plecare. joi, 30 septembrie 2010
Prin Sucevita IV- sporturi de iarna
“Pana la sfarsitul anului, in localitatea Sucevita va fi amenajata o moderna partie de schi. Investitia, in valoare de trei milioane de euro, va fi suportata din bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului” - se scria in ziarul "Financiarul" din 30 mai 2010. “Partia va avea un kilometru, va fi iluminata pe timp de noapte si vom avea si tunuri de zapada”, a declarat primarul Sucevitei, Ioan Onufrei.
Primarul a identificat terenul pentru amenajarea partiei, insa exista o problema fiindca suprafata respectiva se afla in proprietatea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor.
“Deocamdata negociem terenul. Avem timp suficient pana la finele anului ca sa amenajam partia de schi”, a precizat primarul Ioan Onufrei.
Partia de schi nu este singurul proiect al edilului din Sucevita. De curand, Primaria a semnat un contract de finantare, in valoare de 200.000 de euro, pentru amenajarea unui centru de informare turistica.
Localitatea Sucevita are deja o partie de schi. Lunga de 300 de metri si cu un nivel de dificultate usor, se afla in spatele Hanului Bucovina, iar teleschiul nu are un program fix de functionare.
Pe aceasta partie si in domeniul schiabil din zona pot fi practicate nu doar schiatul, ci si saniusul sau snowboardingul.
Fragmente preluate din ziarul Financiarul : www.financiarul.com luni, 4 octombrie 2010
Prin Sucevita V - Palma
Aşezată într-o zonă mirifică, la confluenţa Obcinei Mari cu Depresiunea Rădăuţilor, Suceviţa se întinde pe ambele părţi ale şoselei DN 17 A Rădăuţi-Câmpulung Moldovenesc, între kilometrii 15 si 21, în prelungire până la creasta Obcinei Mari, la locul numit „Palma” sau pasul Ciumârna, la altitudinea de 1100 m, sosea care, peste pasul Ciumârna şi Trei Movile, face legătura cu Transilvania prin Pasul Tihuţa.unde în anul 1969, la terminarea drumului Sadova-Radauti, constructie care a inceput din anul 1949, constructorii acestei şosele au inaltat Monumentul Drumarilor,
înalt de aproape 7 metri, monument ce reprezintă o mână - simbol al muncii, dar și al forței - îndreptată spre înălțimile văzduhului. În jurul mâinii șerpuiește, figurat un drum, având la capăt un pod. Originalul monument este împodobit cu basoreliefuri sugestive, care cuprind vechea stemă a Moldovei (cu capul de bour) și scene din lucrările rutiere specifice - montarea grinzilor la poduri, trasarea elementelor geometrice pe teren, lucrări de terasamente executate mecanizat.
În mijlocul mâinii este amplasată o placă de marmură cu următoarea inscripție gravată: “Construcția Drumului Național Sadova - Rădăuți s-a terminat în anul 1968 de către Șantierul de Drumuri Suceava din Întreprinderea Construcții-Transporturi Iași. Beneficiar Direcția Regională Drumuri și Poduri Iași”.
În anul 2006, din proprie inițiativă, S.C.C.F. Iași - Grup COLAS S.A. (noua denumire a ICT Iași) a realizat lucrările de reabilitare a Monumentului Drumarilor de pe Obcina Mare. Cu acest prilej, monumentul a fost vopsit, arătând astăzi ca un amalgam de culori.
vineri, 24 septembrie 2010
Prin Sucevita… Partea Intai
La intrarea in Manastire |
Sucevita este primitoare in orice anotimp. Vara te incanta cu farmecul culorilor, in timp ce iarna alba da o feerie de poveste padurilor si culmilor.
Relaxarea in aerul curat poate fi imbinata cu plimbari cu trasura sau cu sania, cu drumetii sau plimbari cu bicicleta.
Drumurile forestiere duc catre Putna, catre Poiana Micului, iar cu indrumarea ghizilor locali se pot parcurge trasee pitoresti pentru descifrarea tainelor vietii padurilor.
Cei ce prefera relaxarea pasiva si renunta la stresul cotidian se pot destinde in plimbari prin padure.
la plimbare prin padure |
La plimbare prin Sucevita iarna |
Culmile domoale, de 400-1000 metri, ale Obcinii Mari, acoperite cu paduri de fag si conifere, dau un farmec aparte locului, frumusetea peisajului fiind completata de aerul curat, ozonat, care te destinde si revigoreaza in acelasi timp.
Elementul principal de atractie il reprezinta Manastirea Sucevita, aflata in patrimoniul UNESCO, care are aspectul unei adevarate fortarete deoarece aceasta este imprejmuita de ziduri foarte groase, turnuri de aparare si drumuri de straja.
Construita intre 1582-1601 de catre Gheorghe Movila, constituie ultima reprezentare a stilului arhitectural caracteristic pentru epoca Musatina si se distinge prin pictura murala in care predomina Verdele de Sucevita, armonios integrata in peisajul verde al padurilor si luncilor care inconjoara manastirea.
Legenda spune ca mai tarziu pentru rascumpararea unor pacate, o femeie a adus cu carul sau tras de boi, timp de treizeci de ani, piatra necesara actualei constructii.
Picturile sunt foarte bine conservate, aceastea pot fi admirate de turisti in detaliu si astazi atat la exteriror cat si interior (predomina culorile rosu purpuriu, albastru care sunt in contrast cu fundalul verde smarald).
Manastirea are si un mic muzeu care adaposteste obiecte valoroase, broderii, manuscruise din secolul al 15-lea.
Manastirea si Dealul Furcoi |
Dealul Furcoi, situat in fata Manastirii, este foarte cunoscut pe plan local si in fiecare an pe 6 August cand este hram al manastirii, exista un obicei cu traditie pe care il practica credinciosii la aceasta mare sarbatoare spre iertarea pacatelor, acela de a urca Dealul Furcoi, cel putin o data sau de trei ori.
In varful dealului pe care pelerinii obisnuiesc sa-l urce, in semn traditional de purificare, dupa circa 200 m, se afla un izvor numit "Izvorul Pustnicului a carui apa, se spune, nu se strica niciodata, chiar daca se pastreaza mai mult timp.
In varful dealului pe care pelerinii obisnuiesc sa-l urce, in semn traditional de purificare, dupa circa 200 m, se afla un izvor numit "Izvorul Pustnicului a carui apa, se spune, nu se strica niciodata, chiar daca se pastreaza mai mult timp.
Cu zeci de ani in urma, un seism puternic a fost foarte aproape de a surpa dealul peste valea unde este asezata manastirea Sucevita . Cutremurul se spune ca ar fi fost oprit de rugaciunile celor din lacasul de cult. In semn de multumire izvorul a fost sfintit, iar in timp a fost ridicata capela si casuta din varf.
Cu cativa ani in urma acolo s-a construit si un frumos schit din lemn
duminică, 26 septembrie 2010
Prin Sucevita – partea a doua: Hipodromul
Hipodromul |
Ce mai putem face la Sucevita?... multe alte lucruri: de exemplu cateva ore la Hipodrom.
De curand un intreprinzator din zona a infiintat o herghelie cu vreo doisprezece cai superbi si doi ponei precum si un hipodrom care, la scara redusa, raspunde tuturor exigentelor unui hipodrom pentru concursuri.
Turistii pot face (la preturi rezonabile) doua tururi pe cal (va imaginati emotia si bucuria copiilor si nu numai…)
Se pot face de asemenea cursuri de calarie
precum si o plimbare de o ora cu o trasura obisnuita la care sint inhamati doi cai sau cu o trasura, mai "speciala", pentru nunti sau pentru plimbarile turistilor mai excentrici si cu dare de mana.
Caii sint adusi atat din strainatate, cat si din zona, unde se afla mai multe herghelii;
trasurile sunt facute la comanda speciala in Polonia.
Deci la plimbare cu trasura "de lux" prin Sucevita.
La padocuri:
Poneii:
un dragalas catelus:
joi, 30 septembrie 2010
Prin Sucevita III-turism activ
De la mijlocul lunii noiembrie 2009, Bucovina are trei parcuri de turism activ in natura, în trei zone ale Judeţului Suceava, în care cadrul natural este ideal pentru turism activ şi pentru relaxare în aer liber – Gura Humorului, Suceviţa şi Vatra Dornei.
Traseele identificate sunt o invitaţie de a părăsi sala de fitness şi de a vă muta activităţile în Parcurile de Turism Activ în Natură – Nature.Fitness.Park® – locul ideal pentru distractie si relaxare, sport si diverse activitati in aer liber.
Nature.Fitness.Park Sucevita cuprinde o retea de 5 trasee de Nordic Walking
si Mountain Bike
cu diferite grade de dificultate, cu un sistem clar si modern de semnalizare care indica directia si distanta ramasa de parcurs, in cele doua puncte de plecare - parcarea din fata Manastirii Sucevita
si intersectia Poiana Marului - sunt instalate doua panouri cu instructiuni privind tipurile de sport ce pot fi practicate pe trasee, cu exercitii recomandate pentru incalzire, cu altitudinea si gradul de dificultate. Va invitam sa va alegeti un circuit, sa va hotarati asupra tipului de miscare, sa retineti numarul traseului si sa va relaxati activ! Enjoy the parks!
Nordic walking-ul este o miscare derivata din schiul de tura. Ea presupune parcurgerea unor trasee cu ajutorul betelor asemanatoare celor de ski. Din punct de vedere al complexitatii, este al doilea sport dupa inot, solicitand masa muculara intr-un procent ce ajunge la 90%. Miscarea este bazata pe tot ceea ce face corpul in mod natural si poate fi practicata la orice varsta.
Atat bicicletele cat si betele pentru Nordic walking se pot inchiria.
Va recomandam traseul nr. 4. Cabana Drăguşin, care trece chiar prin fata casei noastre:
Este un traseu de Nordic Walking foarte frumos, de dificultate uşor spre mediu, care porneşte din partea de vest a comunei Suceviţa, locul unde este amplasat panoul de plecare fiind numit Poiana Mărului.
Traseul de dus coincide cu cel de întoarcere, fiind un drum pietruit,
destul de bine întreţinut de către Direcţia Silvică. Se pot vedea culmile domoale ale dealurilor, aerul fiind răcorit de un pârâiaş limpede în care poţi avea şansa de a vedea şi păstrăvi.
Există mai multe locuri amenajate unde se poate face pauză sau se pot practica exerciţii diverse.
Traseul de dus coincide cu cel de întoarcere, fiind un drum pietruit,
destul de bine întreţinut de către Direcţia Silvică. Se pot vedea culmile domoale ale dealurilor, aerul fiind răcorit de un pârâiaş limpede în care poţi avea şansa de a vedea şi păstrăvi.
Există mai multe locuri amenajate unde se poate face pauză sau se pot practica exerciţii diverse.
Spre capătul drumului ne putem bucura de zmeură, fragi, mure, afine sau ciuperci în funcţie de sezon,
pauză binemeritată înainte de întoarcerea pe traseu spre punctul de plecare.
joi, 30 septembrie 2010
Prin Sucevita IV- sporturi de iarna
“Pana la sfarsitul anului, in localitatea Sucevita va fi amenajata o moderna partie de schi. Investitia, in valoare de trei milioane de euro, va fi suportata din bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului” - se scria in ziarul "Financiarul" din 30 mai 2010.
“Partia va avea un kilometru, va fi iluminata pe timp de noapte si vom avea si tunuri de zapada”, a declarat primarul Sucevitei, Ioan Onufrei.
Primarul a identificat terenul pentru amenajarea partiei, insa exista o problema fiindca suprafata respectiva se afla in proprietatea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor.
“Deocamdata negociem terenul. Avem timp suficient pana la finele anului ca sa amenajam partia de schi”, a precizat primarul Ioan Onufrei.
Primarul a identificat terenul pentru amenajarea partiei, insa exista o problema fiindca suprafata respectiva se afla in proprietatea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor.
“Deocamdata negociem terenul. Avem timp suficient pana la finele anului ca sa amenajam partia de schi”, a precizat primarul Ioan Onufrei.
Partia de schi nu este singurul proiect al edilului din Sucevita. De curand, Primaria a semnat un contract de finantare, in valoare de 200.000 de euro, pentru amenajarea unui centru de informare turistica.
Localitatea Sucevita are deja o partie de schi. Lunga de 300 de metri si cu un nivel de dificultate usor, se afla in spatele Hanului Bucovina, iar teleschiul nu are un program fix de functionare.
Pe aceasta partie si in domeniul schiabil din zona pot fi practicate nu doar schiatul, ci si saniusul sau snowboardingul.
Fragmente preluate din ziarul Financiarul : www.financiarul.com
Fragmente preluate din ziarul Financiarul : www.financiarul.com
luni, 4 octombrie 2010
Prin Sucevita V - Palma
Aşezată într-o zonă mirifică, la confluenţa Obcinei Mari cu Depresiunea Rădăuţilor, Suceviţa se întinde pe ambele părţi ale şoselei DN 17 A Rădăuţi-Câmpulung Moldovenesc, între kilometrii 15 si 21, în prelungire până la creasta Obcinei Mari, la locul numit „Palma” sau pasul Ciumârna, la altitudinea de 1100 m, sosea care, peste pasul Ciumârna şi Trei Movile, face legătura cu Transilvania prin Pasul Tihuţa.
unde în anul 1969, la terminarea drumului Sadova-Radauti, constructie care a inceput din anul 1949, constructorii acestei şosele au inaltat Monumentul Drumarilor,
înalt de aproape 7 metri, monument ce reprezintă o mână - simbol al muncii, dar și al forței - îndreptată spre înălțimile văzduhului. În jurul mâinii șerpuiește, figurat un drum, având la capăt un pod. Originalul monument este împodobit cu basoreliefuri sugestive, care cuprind vechea stemă a Moldovei (cu capul de bour) și scene din lucrările rutiere specifice - montarea grinzilor la poduri, trasarea elementelor geometrice pe teren, lucrări de terasamente executate mecanizat.
În mijlocul mâinii este amplasată o placă de marmură cu următoarea inscripție gravată: “Construcția Drumului Național Sadova - Rădăuți s-a terminat în anul 1968 de către Șantierul de Drumuri Suceava din Întreprinderea Construcții-Transporturi Iași. Beneficiar Direcția Regională Drumuri și Poduri Iași”.
înalt de aproape 7 metri, monument ce reprezintă o mână - simbol al muncii, dar și al forței - îndreptată spre înălțimile văzduhului. În jurul mâinii șerpuiește, figurat un drum, având la capăt un pod. Originalul monument este împodobit cu basoreliefuri sugestive, care cuprind vechea stemă a Moldovei (cu capul de bour) și scene din lucrările rutiere specifice - montarea grinzilor la poduri, trasarea elementelor geometrice pe teren, lucrări de terasamente executate mecanizat.
În mijlocul mâinii este amplasată o placă de marmură cu următoarea inscripție gravată: “Construcția Drumului Național Sadova - Rădăuți s-a terminat în anul 1968 de către Șantierul de Drumuri Suceava din Întreprinderea Construcții-Transporturi Iași. Beneficiar Direcția Regională Drumuri și Poduri Iași”.
În anul 2006, din proprie inițiativă, S.C.C.F. Iași - Grup COLAS S.A. (noua denumire a ICT Iași) a realizat lucrările de reabilitare a Monumentului Drumarilor de pe Obcina Mare. Cu acest prilej, monumentul a fost vopsit, arătând astăzi ca un amalgam de culori.