Cum la Suceviţa iarna ţine 6 luni, am avut grijă să depozităm în cămară ceva din bogăţia de arome şi culori ale verii şi ale toamnei.
Aşa că ne-am străduit să umplem cămara cu conserve,
unele pregătite după reţete vechi din zonă,
altele, după reţete "împrumutate" de prin ţară sau chiar de pe alte meleaguri, mai îndepărtate.
Chiar dacă anul acesta a fost unul secetos şi ciupercile au fost mai puţine decât în alţi ani, din cămara noastră nu lipsesc ciupercile şi bureţii de pădure, aşa cum am arătat într-o postare anterioară.
Zacuştile,
stau la loc de cinste , aliniate pe rafturi, fie că sunt pregătite după reţeta tradiţională
fie îmbunătăţite cu opintici,
sau dietetice, fără ceapă călită, aşanumitul “ajvar” mediteranian,
cu adaos de alte legume ( morcovi)
sau binecunoscuta tocană de legume.
Pentru vegetarieni şi nu numai am pregătit un delicios ghiveci de legume ce poate fi consumat ca atare sau ca garnitură lângă orez, fripturi sau pentru diferite preparate: orez cu legume, ciorbe, tocaniţe şi chiar la fripturi cu legume la tava.
Din opintici şi rîşcovi am pregătit pentru iarnă o salată delicioasă,
combinaţi cu ceapă tocată, gogoşari, morcovi şi măsline, bună de savurat doar peste câteva săptămîni, pentru că abia atunci se macerează.
Salata de crudităţi, cu gogonele, ceapă morcov.
Salata de ardei copţi
Salata mediteraniană
Salata de sfeclă roşie cu hrean sau fără
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu