MORA, CASA NOASTRA

Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!

Ati muncit din greu toata saptamana si ati vrea sa va relaxati in mijlocul naturii, departe de tumultul orasului, dar avand confortul de acasa...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!
Aveti de sarbatorit un eveniment in familie, v-ati adunat un grup de prieteni si vreti sa petreceti intr-un cadru intim...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!
Ati plecat din tara si va este dor de mancarea traditionala romaneasca, de traditii, de obiceiurile noastre...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!
Sunteti strain si vreti sa cunoasteti meleaguri, traditii si obiceiuri diferite de ale voastre...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!

miercuri, 27 iunie 2012

FRAGII ŞI CĂPŞUNELE, PRIMELE FRUCTE ALE VERII – partea a-II-a



Căpşunile,  “prinţesele verii”

Pentru că vara începe cu căpşunile şi luna iunie este prin excelenţă sezonul căpşunilor, să aducem un omagiu acestui fruct minunat care poate primi uşor titlul de “prinţese ale verii”.

Căpşunile, aceste minunate plante, ne impresionează şi ne încântă în egală măsură, prin colorit şi parfum, prin eleganţa şi prin multiplele utilităţi în viaţa oamenilor.

Poate confunda cineva acest gust? Sigur că nu. Cui nu-i plac capsunile?
În realitate, căpşunii cultivaţi sânt soiuri de Fragi cu fruct mare.

Primele căpşuni au apărut în Franţa la sfârşitul secolului 18 şi de atunci au câştigat teren, devenind chiar un fruct al pasiunii şi romantismului.

Capşunele sunt fructele folosite în cele mai variate ocazii. Datorită formei lor de inimă au simbolizat iubirea considerandu-se a avea şi calităţi afrodiziace.
Căpşunile se pot consuma crude, 

în deserturi, 

congelate 

sau uscate cu cereale. Datorită conţinutului de vitamine şi minerale, căpşunile sunt recomandate pentru detoxifiere şi în cazuri de anemie.

Pentru energizare, se poate face o cură de căpşuni: dimineaţa pe stomacul gol se consumă 300g căpşuni.

Căpşunile pot fi oferite şi bebeluşilor în vârstă de peste 10 luni sub formă de piure, în amestec cu banane şi ananas.

Fructele căpşunilor pot fi folosite şi pe post de mască pentru ten: zdrobite şi amestecate cu smântână şi argilă, căpşunile se transformă într-o mască revitalizantă şi astringentă.


Florile căpşunului sânt grupate în infloriscenţe. 

În cadrul aceleiaşi inflorescenţe, atât florile, cât şi fructele apar şi se dezvoltă foarte eşalonat, încât fructele de pe aceeaşi plantă se recoltează în 6-8 reprize, la intervale de câte 2-3 zile.

 Fructele din primele două etape de cules sânt mult mai mari, mai bogate în substanţă uscată, în vitamină C şi în săruri minerale decât cele din ultimele etape.

Câteva  lucruri pe care probabil nu le ştiaţi despre căpşuni

Căpşunile - probabil cele mai iubite fructe din lume, acum apar  pe rafturile magazinelor  în toată splendoarea lor, fiind în plin sezon.

Iată câteva lucruri pe care probabil nu le ştiaţi despre ele:

- Căpşunile  sunt singurele fructe cu seminţele la exterior.

- Căpşunile au fost considerate plante sălbatice până în sec XIII, când a început să se practice cultivarea lor;

- În Evul Mediu căpşunile  erau servite la sărbătorile importante, ca un simbol de pace şi prosperitate.

-  În Belgia, în localitatea Wepion, există un întreg muzeu dedicat  doar căpşunilor.

-  În unele părţi din Bavaria, există ritualuri la sate, conform căraora primăvara, agricultorii legau coşuri de căpşuni la coarnele vitelor pentru elfi. Se crede că elfii iubesc căpşunile şi căpşunile  puse la  coarnele vitelor sunt de ajutor pentru a da naştere la viţei sănătoşi şi la creşterea producţiei de  lapte.

-  O căpşună conţine în medie 200 de seminţe;

- În Franţa, căpşunile sunt  considerate un afrodisiac. Pentru proaspeţii căsătoriţi se pregăteşte o  supă de capşuni cu smântână şi zahăr pudră.

- Studiile au aratat că consumul de căpşuni îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi măreşte aportul de oxigen la muschii cu 7%, astfel încât persoanele care consumă căpşuni, au performanţe mai bune  în sport.

-  Aroma căpşunilor este influenţată de vreme, soi şi gradul de coacere;

- Cel mai potivit timp pentru a culege căpşunii este dimineaţa, când fructele sunt încă reci;

-  30 de căni pline cu căpşuni proaspete, au doar 19g de grăsime, cam cât un croissant umplut;


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu