Pentru că vara începe cu căpşunile şi luna iunie este prin excelenţă sezonul căpşunilor, să aducem un omagiu acestui fruct minunat care poate primi uşor titlul de “prinţese ale verii”.
Căpşunile, aceste minunate plante, ne impresionează şi ne încântă în egală măsură, prin colorit şi parfum, prin eleganţa şi prin multiplele utilităţi în viaţa oamenilor.
Poate confunda cineva acest gust? Sigur că nu. Cui nu-i plac capsunile?
Primele căpşuni au apărut în Franţa la sfârşitul secolului 18 şi de atunci au câştigat teren, devenind chiar un fruct al pasiunii şi romantismului.
Capşunele sunt fructele folosite în cele mai variate ocazii. Datorită formei lor de inimă au simbolizat iubirea considerandu-se a avea şi calităţi afrodiziace.
Căpşunile se pot consuma crude,
în deserturi,
congelate
sau uscate cu cereale. Datorită conţinutului de vitamine şi minerale, căpşunile sunt recomandate pentru detoxifiere şi în cazuri de anemie.
în deserturi,
congelate
sau uscate cu cereale. Datorită conţinutului de vitamine şi minerale, căpşunile sunt recomandate pentru detoxifiere şi în cazuri de anemie.
Pentru energizare, se poate face o cură de căpşuni: dimineaţa pe stomacul gol se consumă 300g căpşuni.
Căpşunile pot fi oferite şi bebeluşilor în vârstă de peste 10 luni sub formă de piure, în amestec cu banane şi ananas.
Fructele căpşunilor pot fi folosite şi pe post de mască pentru ten: zdrobite şi amestecate cu smântână şi argilă, căpşunile se transformă într-o mască revitalizantă şi astringentă.
Florile căpşunului sânt grupate în infloriscenţe.
În cadrul aceleiaşi inflorescenţe, atât florile, cât şi fructele apar şi se dezvoltă foarte eşalonat, încât fructele de pe aceeaşi plantă se recoltează în 6-8 reprize, la intervale de câte 2-3 zile.
Fructele din primele două etape de cules sânt mult mai mari, mai bogate în substanţă uscată, în vitamină C şi în săruri minerale decât cele din ultimele etape.
În cadrul aceleiaşi inflorescenţe, atât florile, cât şi fructele apar şi se dezvoltă foarte eşalonat, încât fructele de pe aceeaşi plantă se recoltează în 6-8 reprize, la intervale de câte 2-3 zile.
Fructele din primele două etape de cules sânt mult mai mari, mai bogate în substanţă uscată, în vitamină C şi în săruri minerale decât cele din ultimele etape.
Câteva lucruri pe care probabil nu le ştiaţi despre căpşuni
Căpşunile - probabil cele mai iubite fructe din lume, acum apar pe rafturile magazinelor în toată splendoarea lor, fiind în plin sezon.
Iată câteva lucruri pe care probabil nu le ştiaţi despre ele:
- Căpşunile au fost considerate plante sălbatice până în sec XIII, când a început să se practice cultivarea lor;
- În Evul Mediu căpşunile erau servite la sărbătorile importante, ca un simbol de pace şi prosperitate.
- În unele părţi din Bavaria, există ritualuri la sate, conform căraora primăvara, agricultorii legau coşuri de căpşuni la coarnele vitelor pentru elfi. Se crede că elfii iubesc căpşunile şi căpşunile puse la coarnele vitelor sunt de ajutor pentru a da naştere la viţei sănătoşi şi la creşterea producţiei de lapte.
- În Franţa, căpşunile sunt considerate un afrodisiac. Pentru proaspeţii căsătoriţi se pregăteşte o supă de capşuni cu smântână şi zahăr pudră.
- Studiile au aratat că consumul de căpşuni îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi măreşte aportul de oxigen la muschii cu 7%, astfel încât persoanele care consumă căpşuni, au performanţe mai bune în sport.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu