Să vorbim despre acţiunile curative ale căpşunilor.
Folosite
în cosmetică, deoarece hidrateaza si hrănesc pielea,conferind tenului
luminozitate şi un aspect catifelat, amelioreaza petele cauzate de soare,
îndepărtează celulele moarte, tonifică tenul şi curţă porii. Căpşunile sunt
foarte bogate în antioxidanţi care ajută la prevenirea îmbătrânirii pielii.
Ingredientele active pe care le conţin ajută la albirea dinţilor.
Cum
medicina tradiţională nu putea să nu folosească fiecare parte a acestei plante,
aflam că…frunzele de capşuni folosite la clătirea părului rezolvă problema
inestetică a mătreţii.
Transpiraţia
abundentă poate fi combătută dacă bei zilnic trei pahare de ceai din frunze de
căpşuni.
Compresele
reci cu infuzie de frunze de căpşuni ameliorează cuperoza.
• Dacă aveţi de stres, stare de spirit proastă, depresie, teamă sau o supărare mirosiţi doar aroma de capşuni. Acesta conţine aproximativ 50 de substanţe, care dau curaj persoanei şi o stare de spirit bună!
• Dacă aveţi diabet zaharat, puteţi consuma căpşuni, care scad zahărul din sânge. În paranteză fie spus, vindecă, de asemenea, şi obezitatea.
• Căpşunile au un agent anti-microbian, care ajută la eliminarea respiraţiei urât mirositoare. De asemenea, ajută la tratarea inflamaţiilor din zona faringelui.
• Căpşunile ajută la formarea sângelui, aşa că ar trebui să fie consumate în anemie.
• Căpşunile ajută la tratarea gutei, deficitului de vitamine, hipertensiune arteriala, ateroscleroza, şi sângerări uterine. Este laxativ şi diuretic şi, de asemenea, ucide agentii patogeni care provoacă infectii intestinale, deoarece facilitează purificarea.
• Gargara cu căpşuni este folositoare pentru dureri în gât.
Dar, căpşunile au şi contraindicaţii şi dezavantaje. Ele trebuie să se excludă din dietă, în cazul în care acţionează negativ asupra organismului.
• Capsunile – sunt un puternic alergen, astfel încât cei care suferă de alergii ar trebui să reducă consumul.
• Nu se consumă căpşuni în cazul colicilor gastrice sau hepatice, precum şi în crizele de apendicita.
• Femeile gravide ar trebui să mănânce căpşuni în cantităţi foarte mici.
• Cei care suferă de ulcer şi gastrită ar trebui să excludă căpşunile din dietă, deoarece sâmburii, care sunt pe suprafaţa fructelor , irită mucoasa.
Sunt delicioase indiferent de modul în care le consumi: fie crude, fie preparate de nişte mâini pricepute în dulciuri de nerefuzat…aş mai dori o porţie, dacă nu vă supăraţi!!!
S-au întors vremurile când dulceaţa era servită la desert, alaturi de o carafă cu apă proaspătă.
Dulceţurile şi gemurile sunt foarte “cool” vara asta, mai ales dacă sunt bio!
Nimic nu încălzeşte sufletul ca o delicatesă dulce cum este dulceaţa de căpşuni cu aroma bogată de vară…
În afară de gustul minunat, dulceaţa de căpşuni aduce şi o mulţime de alte beneficii. Aceasta rezidă din faptul că, la fel ca orice altă dulceaţă, căpşunile păstrează majoritatea vitaminelor şi mineralelor din fructele proaspete.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu