Porumbul provine din America Centrală şi se consideră ca
era cultivat încă acum 7000 de ani înaintea erei noastre. Constituia hrana de
bază a maiaşilor, aztecilor şi a incaşilor. Era parte constituantă a culturii
acestor popoare.
Porumbul, era venerat de către populaţia Maia. Era o
sursă de hrană, le făcea viaţa plăcută sub formă de băutură – chicha, de
asemenea credeau, că primii oameni au apărut din mălai.
După legendă – Zeul Soare a trimis grindina de aur (porumbul) pentru a hrăni oamenii.
Confruntând alfabetul Maia, cel mai avansat alfabet al
Americii Precolumbiene, cu boabele de porumb, nu este greu de găsit
similitudini. Simbolurile individuale sunt amplasate la fel ca boabele în
coceanul de porumb. Textele Maia sunt întâlnite pe pereţi, în altare, pe
ceramică sau oase. Au fost oare întocmite şi pe suprafaţa moale, uşor de
prelucrat, a porumbului? Până în prezent acest fapt nu a fost dovedit…
Indienii considerau porumbul ca o zeita a culturilor,
împreună cu fasolea și dovleacul.
Aceștia aduceau porumbul drept jertfă pentru
morți, ca parte a lucrurilor trimise către Țara Vânătorii Veșnice.
Frunzele porumbului erau folosite de băștinași pentru
umplerea saltelelor, la fabricarea păpușilor
și a mocasinilor.
Legenda povestește că ”iarba zeilor” era ascunsă în
Peștera Cincalli. Ca să afle peștera, zeii au trimis un reprezentant pe văile
munților, care a găsit-o după 52 de ani de căutări. Apoi, zeul a adus boabe de
porumb pe pământ și le-a dat oamenilor.
Altă legendă spune:
Când soldații lui Fernando Cortez(1485-1547) au ajuns
într-un sat mayas din Yucatan, Mexic, ei au întrebat căpetenia din zonă unde
este ascuns aurul. Căpetenia i-a dus la un hambar plin cu boabe aurii de
porumb.
Soldații și-au umplut în grabă buzunarele cu porumb, convinși fiind că
este aur. După un popas prin Cuba și Haiti, pe 16 iunie 1493, Cristofor Columb
a decis să se întoarcă acasă, în Spania.
Convins că găsise India, Columb a luat la bord 10
localnici, aur, nestemate, iepuri, curcani, papagali multicolori, cartofi,
tutun, roșii, ardei iuți, fructe exotice și... porumb.
De aceea, la început porumbul era numit „grâu indian”.
De fapt, Columb nu descoperise India ci Lumea Nouă –
continentul american.
Porumbul adus de
Columb era cu preponderență galben dar avea și diverse alte culori, pornind de
la alb la roșu sau rozaliu,
albastru sau negru
sau
chiar combinații ale acestor culori.
Spaniolii, curioși, au plantat toate aceste plante.
În 1525, istoricul Oviedo a scris despre existența unor
câmpuri întinse de porumb în Andaluzia.
De aici, a ajuns în Italia, unde în
1610 era la mare preț în Veneția. Deja țăranii italieni făceau din porumb
”polenta”, actuala mămăligă de la noi.
Portughezii au dus porumbul în Africa,
apoi în Orient,
până în China.
În România porumbul este pomenit prima oară de cronicarul
Nicolae Costin (fiul lui Miron Costin). Acesta
scria că sub domnitorul Constantin Duca, în
1693 țăraniii din Moldova plăteau o dare de 2 orți (monede) pe un pogon
de popușoi (porumb).
În Transilvania porumbul a fost adus din Italia.
În Muntenia, în timpul domniei lui Șerban Cantacuzino
(1679-1688), țăranii au înlocuit meiul cu făina de porumb, din care făceau
mămăliga. Apoi ogoarele cultivate cu porumb s-au înmulțit foarte mult la români
pentru că era spornic iar recoltele bogate.
La început porumbul nu era prea popular, se utiliza doar
făina produsă din acesta.
De abia în secolul al XIX-lea a început să fie
cultivat masiv.
Astăzi porumbul are o utilizare foarte variată: ca plantă
furajeră, în industrie, la fabricarea spirtului, amidonului, uleiului, glucozei
și dextrinei precum și în bucătărie. Din făina de porumb, înafară de mămăligă, se coace pâine si chiar prăjituri, precum şi polenta
italiană. Este baza pentru tortillas mexicane
– care la rândul lor reprezintă
baza pentru tacos
sau enchiladas.
Porumbul se adaugă la salate, iar fiert se serveşte cu
felurile de mâncare pe bază de carne. Se consumă şi sub forma pop-cornului
sau
corn flakes.
Porumbul are și proprietăți terapeutice:
Unii compuși și acidul
folic din porumb ajută la regenerarea pereților vaselor de sânge. Cercetări
recente au concluzionat că în porumbul tratat termic apar izomeri ai acidului
folic care au și alte efecte benefice asupra vaselor de sânge. Acești compuși
pot acționa ca factor de creștere a elasticitații vaselor de sânge.
Consumul de porumb pe o durată mai mare de 25
de zile poate determina o creștere cu până la 7-8% a lungimii totale a rețelei
de vase de sânge capilare. Aceasta are ca efect scăderea acumulării de toxine în
organism, reducerea vitezei de îmbatrânire, dar și de îmbolnăvire a tuturor
organelor.
Fiind bogat în vitaminele
din grupa B, mai ales în vitamina B1, are un efect benefic asupra funcționării sistemului
nervos, reducând nivelul de stres, a mușchilor, a inimii și asupra producției
de globule rosii.
Matasea de porumb
conține compuși valoroși și este foarte apreciată în medicina naturistă, fiind
folosită ca tratament în afectiunile urinare.
Porumbul a fost atât de bine asimilat de către ţăranii
noştri, încât a devenit, într-un timp extrem de scurt, aliment de bază,
medicament, ingredient magic, dar şi subiect al poveştilor şi al superstiţiilor
noastre populare.
Păpuşile de porumb - în foarte multe zone din ţară, ştiuleţii
de porumb, cu tot cu mătase, erau folosiţi pentru confecţionarea jucăriilor de
către copii şi... adulţi. Adolescenţii şi adulţii foloseau aceste păpuşi în scopuri
magice, ca "jertfe” (un ecou al sacrificiilor umane păgâne?!) pentru
influenţarea fenomenelor naturale.
În Botoşani, de exemplu, păpuşile erau descântate şi puse
pe firul apelor secate pentru a chema ploaia.
În Dobrogea, păpuşile erau îngropate în pământ, toamna,
târziu, pentru pentru a chema recolte mănoase în anul ce va veni.
În nordul Moldovei, erau puse afară, pe câmp, când se înteţea
gerul prea tare, ca să "se milostivească Domnul de ele şi să înmoaie
vremea”.
Se mai spune că motivul pentru care mămăliga este atât de
populară în România se datorează faptului că otomanii puneau bir numai pe grâu,
porumbul rămânând alternativa cea mai hrănitoare pentru popor.
Înafară de boabe, coceni, mătase, de la porumb mai sunt folosite și pănușile din care
se împletesc, pe lângă cunoscutele păpuși (jucării și pentru ritualuri) și
diverse alte obiecte decorative,
coșuri,
încălțăminte.
Porumbul a servit drept sursă de inspirație și unor
arhitecți:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu