MORA, CASA NOASTRA

Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!

Ati muncit din greu toata saptamana si ati vrea sa va relaxati in mijlocul naturii, departe de tumultul orasului, dar avand confortul de acasa...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!
Aveti de sarbatorit un eveniment in familie, v-ati adunat un grup de prieteni si vreti sa petreceti intr-un cadru intim...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!
Ati plecat din tara si va este dor de mancarea traditionala romaneasca, de traditii, de obiceiurile noastre...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!
Sunteti strain si vreti sa cunoasteti meleaguri, traditii si obiceiuri diferite de ale voastre...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!

duminică, 29 iulie 2012

CAISELE, LUMINOASE CA NISTE MICI SORI



In mijlocul verii, caisele  afişează obraji de chilimbar si imprastie o vagă aromă de ambră si miere.

 Luminoase ca niste mici sori, caisele  sunt originare  din China.

Zarzarele sunt caisele salbatice, mai parfumate si mai acrisoare, dar cu sambure amar.
Cultivat in China de peste 5000 de ani, caisul poarta in el energia spirituala feminina.

Despre caise se spune ca inspira romantism si pasiune in relatii.
Au fost aduse in Europa probabil pe drumul matasii,mai intai in Persia si India apoi in Grecia, Italia, Bazinul Mediteranei, in sec. IV inCH dar au inceput sa se cultive abia in sec.XII.  Acum, fructe catifelate sunt cultivate pe toate  continentele.

Locuitorii din satele de munte din Pakistan şi Afganistan inlocuiesc zah[rul din multe deserturi cu caise, deoarece procentul de zahar din aceste fructe este destul de mare.

În unele zone din Pakistan şi astazi caisele  reprezinta una dintre componentele principale ale produselor alimentare. Şi, deoarece în aceste regiuni se afla  cel mai mare procent de centenari, oamenii de stiinta pakistanezi au ajuns la concluzia că un continut  ridicat de caise din alimentatie  favorizează longevitatea.

Chinezii foloseau caisele în diferite tratamente naturale care să le prelungească şi îmbunătăţească viaţa.

Dulci, parfumate, gustoase, simbolul verilor calde si inmiresmate, poarta in ele energia feminitatii.

Caisele sunt unele dintre cele mai apreciate fructe din această perioadă. Conţin apă în proporţie de 85%, adic citric, acid malic, sodiu, potasiu, calciu, zaharuri, fier, magenziu, cupru, provitamina A şi multe alte vitamine. O cantitate de 100 g de fruct are aproximativ 40 kilocalorii.

Datorita continutului bogat in vitamina A, caisele sunt un adevarat stimulent si intaritor pentru persoanele ce sufera de epuizare fizica si psihica,  ajuta vederea, mentin o piele sanatoasa şi impiedica aparitia  de riduri premature.

În plus, caisele contin caroten, vitamina B (responsabila de coordonarea activităţii sistemului nervos si de prevenirea  depresiei şi insomniei), vitamina C (luptea impotriva  imbatranirii premature si ajuta organismul in lupta impotriva  infecţiilor), vitamina PP (esentiala pentru o piele, par si unghii sanatoase) .

Dar principala bogăţie a caiselor  sunt mineralele  cum ar fi potasiu şi fier. 100 g caise contin la fel de mult fier ca si 250 de grame de ficat de vita. Potasiul face caisele esenţiale pentru prevenirea şi tratamentul bolilor cardiovasculare şi edemelor.

Culoarea auriu-portocalie a caiselor sa datoreaza pigmentilor carotenoizi si, mai ales, beta-carotenului.

Cu cat culoarea este mai intensa, cu atat continutul este mai ridicat.
Caisa este unul dintre fructele cele mai bogate in beta-caroten, un precursor al vitaminei A. Doar doua caise pot acoperi jumatate din necesarul de vitamina A recomandat unui adult.

In medicina populara, caise proaspete sau uscate sunt folosite ca un laxativ usor si diuretic, precum şi pentru prevenirea astmului. Deci, în scopul de a reduce probabilitatea unui atac de astm, se recomandă să se  bea un pahar pe zi de suc de caise.

Caisele accelereaza  vindecarea si ameliorarea inflamaţiilor  de  piele.

Caisul înflorește primăvara, aspectul său fiind foarte frumos, de strai de sărbătoare. Se spune că nu numai simpla vedere a acestui arbore înflorit are efecte benefice asupra sufletului omului, ci și mireasma florilor sale. 

Fructele,aromate și apetisante, de culoare galben-portocaliu, pistruiate uneori ca obrajii unui copil de taran,  sunt deja bune pentru consum în iunie-iulie.
Florile caisului sunt mult căutate de albine – iată, deci, încă un motiv pentru a avea încredere în valenţele medicinale ale viitoarelor fructe.

Prin aroma lor intensă, deosebit de plăcută, caisele sunt un desert natural şi răcoritor în zilele toride ale verii.

Samburii de caise constituie o sursa importanta de vitamina B17, care este un ajutor foarte important in lupta impotriva principalului inamic al sanatatii omului, cancerul, deoarece distruge celulele cancerigene si ajuta, in acest mod, la prevenirea acestei boli.

Produsul reprezinta un prim ajutor pentru organism in lupta impotriva bacteriilor si infectiilor, in remediul tesuturilor bolnave, in dezvoltarea unei danturi si structuri osoase solide.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu