MORA, CASA NOASTRA

Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!

Ati muncit din greu toata saptamana si ati vrea sa va relaxati in mijlocul naturii, departe de tumultul orasului, dar avand confortul de acasa...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!
Aveti de sarbatorit un eveniment in familie, v-ati adunat un grup de prieteni si vreti sa petreceti intr-un cadru intim...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!
Ati plecat din tara si va este dor de mancarea traditionala romaneasca, de traditii, de obiceiurile noastre...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!
Sunteti strain si vreti sa cunoasteti meleaguri, traditii si obiceiuri diferite de ale voastre...?
Prietenii vostri Mona si Radu va invita in casa lor!

vineri, 13 iulie 2012

MUȘEȚELUL FLOAREA ZEULUI SOARE



Cea mai cunoscuta planta medicinala, musetelul, are efecte de-a dreptul miraculoase.

Musetelul este o planta cu flori din aceeasi familie ca si margaretele. 
Este nativa din Europa si Asia. 
Florile de musetel sunt folosite in scop medicinal.
Musetelul este de departe cea mai raspandita planta medicinala. Datorita capacitatii sale miraculoase de a scadea febra, vechii egipteni il considerau floarea zeului Soare. 

Facand parte din familia Asteraceae, poarta denumiri pompoase, precum Chamomilla recutita sau Matricaria suaveolens. Numele de Matricaria provine din latinescul mater, etimologie usor de inteles, tinand cont de utilizarea sa in bolile mamelor si ale femeilor in general.
  
De ce folosesc oamenii musetelul?
Musetelul este una dintre cele mai folosite plante pentru ceaiurile pe baza de plante. Musetelul este atat de popular, incat se gaseste in majoritatea magazinelor.

 Musetelul este un sedativ usor, fiind util in cazul insomniilor sau in cazul afectiunilor sistemului nervos. Musetelul se foloseste pentru calmarea durerilor dentare, in cazul dintilor care erup, dar si pentru calmarea persoanelor care sunt supuse unui stres continuu.

 Exceptand riscul pe care il prezinta ca alergen, musetelul este una dintre cele mai sigure plante.
Musetelul este folosit in medicina alternativa pentru efectul sau antiimflamator, antispasmatic, pentru efectele pe care le are asupra sistemului nervos, sistemului digestiv.

Musetelul este un bun tonic si un bun vasodilatator. Proprietatile antiimflamatorii ale musetelului il fac potrivit pentru ameliorarea simptomelor reumatismului, artritei si a proceselor imflamatorii.

 Musetelul este bun si pentru calmarea crampelor musculare, a balonarilor si pentru ameliorarea constiparii. Ceaiul de musetel poate fi baut in cantitati mici pe tot parcursul zilei, pentru calmarea febrei, a durerilor in gat, a simptomelor asociate gripei si a alergiilor.


Musetelul in medicina traditional
Ceaiul de musetel a fost utilizat in scopuri medicinale de egipteni, greci si romani, din vechime.

Musetelul a jucat si joaca un rol atat de important in medicina traditionala deoarece contine un numar extrem de mare de substante active cu actiune benefica pentru organismul nostru.
 Astfel, florile contin ulei eteric, acid salicilic, uleiuri volatile, glucide, acizi organici, vitaminele B1 si C, minerale, precum calciu, fosfor, zinc, siliciu, cupru, mangan, molibden si fier.

Inca din Antichitate, uleiul de musetel era folosit contra nevralgiilor si a reumatismului articular.
In Egiptul Antic, era folosit ca sudorific si febrifug in stari de raceala, gripa sau chiar malarie.

Interesante sunt si istorisirile preotului si medicului naturist Johann Kunzle despre o anume "vrajitoare a musetelului".
Conform acestor relatari, cu ajutorul uleiului de musetel sau a musetelului fiert in lapte, ea reusea sa redea auzul, sa trateze durerile de ochi sau chiar sa vindece membrele paralizate (probabil anchilozate), iar cu musetel fiert in vin reusea sa trateze blocajele urinare.

Astazi, efectele terapeutice ale musetelului sunt in continuare supuse unor ample studii clinice si de laborator. Cu ajutorul tehnicilor moderne, au fost efectuate inclusiv studii asupra efectelor diferitelor structuri moleculare prezente in florile de musetel asupra unor culturi celulare, precum si pe animale de laborator, pentru a putea descifra suportul chimic al calitatilor terapeutice ale musetelului. 

Astfel, s-a pus in evidenta chiar si protejarea neuronilor de actiunea proteinei amiloide B, implicata in maladia Alzheimer. S-au pus, de asemenea, in evidenta proprietatile antibacteriene eficiente fata de stafilococul auriu, streptococ, proteus vulgaris sau colibacili.

In zilele noastre, musetelul este prezent mai ales in curele de relaxare, pentru calmarea durerilor sau pentru intarirea sistemului imunitar.

Mușețelul și diabetul 
Ceaiul de musetel scade glicemia si alte complicatii asociate diabetului, sustin cercetatorii britanici.

In plus, s-a constatat o absorbtie mai scazuta a unor compusi dulci din glucoza, care afecteaza vederea si celulele nervoase.
Specialistii recomanda consumul unei cesti cuceai de musetel in timpul meselor, efectele fiind vizibile in decurs de trei saptamani. Efectele sporesc in cazul pacientilor care au o dietaechilibrata si fac miscare zilnic.

In urma studiului, cercetatorii se gandesc sa produca medicamente pe baza de musetel pentru a trata diabetul.
Numai in UE exista 19 milioane de diabetici, cifra care va ajunge la 26 de milioane pana in anul 2030, dupa cum arata estimarile specialistilor.

Mușețelul –PANACEU
Muşeţelul este remediul pentru o gamă largă de afecţiuni:

O cană de ceai de muşeţel te ajută să scapi din încleştarea unei dureri de cap. Imediat ce simţi apariţia durerii, apucă-te să pregăteşti infuzia!

Îţi protejează pielea
Muşeţelul şterge cu grijă orice urmă de eczemă, arsură sau dermatită. Pentru asta, trebuie să aplici ulei de muşeţel sau comprese cu infuzie în care adaugi şi frunze de nalbă.

Leac pentru bebeluşi
Ceaiul de muşeţel cu fructe de chimen dat celui mic, în doze de câte o linguriţă, îi va calma colicile, iar petele roşii de pe corp îi dispar după o baie cu această infuzie.

Eficient contra afecţiunilor dinţilor
Ai face orice să dispară durerile de dinţi sau abcesele? Ceaiul de muşeţel le calmează imediat. Clăteşte cu el gura la interval de o jumătate de oră şi ţine ceaiul în locul dureros câteva minute.

Asigură o digestie uşoară
Ceaiul de muşeţel e recunoscut ca antiseptic. În combinaţie cu dieta şi medicamentele, tratează gastritele, colitele, enterocolitele. O clismă cu aceeaşi infuzie alungă şi constipaţia.

Alungă insomnia
Un ceai de muşeţel luat înainte de culcare şi mireasma relaxantă a uleiului volatil din aceleaşi flori miraculoase au proprietatea de a ţine insomnia la distanţă.

Te scapă de cistite
Durerile intense şi tensiunea din zona abdomenului cauzate de infecţia urinară dispar dacă bei trei căni de ceai de muşeţel pe zi pentru că planta acţionează ca antiseptic şi diuretic.

Închide rănile
Compresele cu ulei sau infuzie de muşeţel sunt benefice pentru dermatite, arsuri şi eczeme. Sunt cunoscute şi pentru rapiditatea cu care le tratează. Prepară infuzia dintr-o lingură de plantă şi o cană cu apă clocotită.

Calmează puseele bolii Zona Zoster
Compresele cu ceai de muşeţel şi rozmarin aplicate 15 minute, de trei ori pe zi, liniştesc puseele acestei boli, iar repetarea tratamentului timp de o lună, la fiecare două zile, scade frecvenţa lor.

Ţine în frâu durerile menstruale
Şi vechii egipteni foloseau ceaiul de muşeţel pentru a linişti durerile menstruale. De ce n-ai încerca şi tu? Creşte nivelul de glicină, un compus al urinei, care calmează spasmele musculare.

Bun şi pentru diabetici
Cercetătorii japonezi sunt siguri că, dacă bei în fiecare zi ceai de muşeţel, înainte de fiecare masă, glicemia scade şi sunt prevenite astfel complicaţiile diabetice.

Ameliorează afecţiunile vasculare
Pentru afecţiunile vasculare sunt eficiente băile cu 50-60 g de flori puse într-un săculeţ de tifon peste care ai turnat apă clocotită sau cataplasmele cu infuzie de muşeţel.

Te scapă de vicii
Bobocii de muşeţel uscaţi şi mestecaţi când îţi dă inima ghes să aprinzi o ţigară, te conving să renunţi la idee. La fel de bună este şi o cană de ceai îndulcit cu miere.

Uleiul de muşeţel ajută reumaticilor
O frecţie cu ulei de muşeţel potoleşte simptomele reumatismului articulaţiilor, datorită efectului antiinflamator. Mai mult, dacă îţi simţi picioarele obosite, uleiul le va face din nou uşoare.

Tratează bolile de ficat
Infuzia dintr-un amestec de muşeţel cu albăstrele, rostopască, mentă, anghinare şi sunătoare este eficientă în cazul bolilor de ficat. Calmează durerile şi decongestionează, acţionând totodată ca antiseptic şi antiinflamator.

Muşeţelul  în cosmetica naturistă

Natura a fost şi este inepuizabil izvor de materii prime ce pot fi folosite în tratamentele şi îngrijirile cosmetice. Plantele, fructele, legumele şi pământurile argiloase au fost folosite în scop cosmetic încă din antichitate. Una din plantele medicinale, muşeţelul sau romaniţa, pune accentul pe minunatele efecte pe care substanţele active le au asupra pielii. 

Prin folosirea ei se obţin accelerarea diviziunilor celulare, întârzierea îmbătrânirii pielii, tonifierea ţesuturilor, stimularea circulaţiei sângelui, împrospătarea şi catifelarea  obrazului şi decolteului. 

Având cele mai largi aplicaţii în cosmetica naturală, muşeţelul are proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice, decongestionante, dezinfectante, analgezice, emoliente şi cicatrizante.

 În funcţie de felul în care sunt utilizate, din florile de muşeţel sau partea aeriană a plantei se obţin diverse produse de cosmetică pentru îngrijirea tenului, gâtului, decolteului, mâinilor, părului sau picioarelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu