Una dintre florile cele mai iubite din lume, trandafirul a inspirat nenumarate legende şi mituri pe cuprinsul întregii lumi.
Trandafirul este floarea iubirii. El a fost creat de Chloris, zeiţa greacă a florilor şi a primăverii, din trupul neînsufleţit al unei nimfe găsite în poiana unei păduri. Chloris a cerut ajutorul lui Aphrodite (Afrodita), zeiţa iubirii, care i-a dăruit frumuseţea; Dionysos, zeul vinului, a înzestrat-o cu nectarul care i-a conferit un dulce parfum iar cele trei graţii i-au acordat farmecul, strălucirea şi bucuria. Apoi, Zephyr , Vantul de Vest, a împrăştiat norii dintr-o suflare pentru ca Apollo, zeitatea soarelui să poata aduce căldura şi lumina asupra ei, făcand-o să înflorească. În acest fel, în mitologia grecească, a luat naştere trandafirul, încoronat apoi ca Regină a Florilor.
Prima proprietate a trandafirului este aceea de a ne încânta văzul, mirosul, pipăitul şi în final, gustul, adică aproape toate simturile!
Frumuseţea lui neasemuită îl face rege între flori. De-a lungul timpului, oamenii i-au inchinat versuri, cantece, serbări, l-au iubit, l-au cultivat, l-au adorat. Se pare că şi astăzi, trandafirul rămâne cea mai populară floare.
În afara calităţilor sale estetice, trandafirul are nenumărate alte proprietăţi.
Astfel, mirosul inconfundabil îl face prezent în foarte multe esenţe de parfum cu nume celebre.
Dar, dincolo de toate aceste însuşiri graţioase, trandafirul este o sursă supremă de sănătate, din antichitate şi până în prezent, fiind preţuit nu numai pentru frumuseţea şi parfumul său deosebit, dar şi pentru calităţile lui vindecatoare. Medicii antici aveau dreptate cand scriau că trandafirul este un medicament natural universal. În medicina chineză şi tibetană, petalele de trandafir se foloseau pentru curăţarea ficatului de toxine, ridicarea tonusului organismului. Ceaiul aromat se recomanda pentru îmbunătăţtirea vederii, auzului şi activităţii muşchiului cardiac la persoanele vârstnice.
În funcţie de culoarea florilor, diferă şi suferinţa care este tratată. Astfel, femeilor care nu pot avea copii, medicina orientală le propune siropul din flori de culoare albă şi în caz de sterilitate masculină, siropul de flori roşii şi bordo.
Persoanele afectate de depresie erau sfătuite să-şi stropeasca zilnic locuinţa cu infuzie de trandafir.
În Grecia antică şi mai târziu în Europa, medicii foloseau apa de trandafir în cazuri de afecţiuni psihice, boli de inima şi de rinichi. Bolile de plămâni se tratau cu fumul petalelor uscate, iar bolnavilor de tuberculoză li se prescria inhalarea miresmelor de trandafiri proaspeţi.
Şi nu în ultimul rând, trandafirul este şi un aliment. Dulceaţa de trandafir, jeleul, şer betul, siropul, apa de trandafir, lichiorul, atât de parfumate şi delicate, sunt binecunoscute la noi ca şi în ţările Arabe de unde se pare că acesta provine.
Petalele zaharisite alaturi de siropul de trandafir, au fost foarte apreciate în bucătăria victoriană.
Mai puţin cunoscută este noua modă gastronomică a occidentalilor, pentru care în cele mai scumpe restaurante din New York sau Barcelona sufleul de trandafiri a devenit unul dintre cele mai căutate deserturi .
Siropul de trandafiri este cel care da gustul baclavalelor turcesti.
Trandafirii nu sînt doar flori frumoase care ne încîntă privirea, ci pot constitui un ingredient special, care conferă un gust delicios şi exotic mîncărurilor.
Acest ingredient este folosit şi astăzi în reţetele tradiţionale indiene.
Orice desert cu trandafiri este dulce, delicat si deosebit.
Orice desert cu trandafiri este dulce, delicat si deosebit.
Aroma de trandafiri este distinctă, iar petalele au un gust pe măsura frumuseţii lor, ele putînd fi ingrediente de bază pentru sandvişuri, supe, sosuri, garnituri, îngheţată, ceai şi chiar vin. Cu toate acestea, trandafirii rămîn faimoşi în lumea gastronomiei pentru delicioasa dulceaţă care se prepară din petalele acestor flori.
Petalele confiate decorează cu success şi azi deserturile.
Toate petalele de trandafiri sunt comestibile, cu conditia ca florile respective sa nu fi fost stropite în prealabil. Petalele se culeg vara, cand se deschid trandafirii, înainte de a se ofili. Se îndepărtează părţile albe de insertie ale petalelor, care sunt amărui.
Bunica şi trandafirul de dulceaţă |
Trandafirii sunt adevarate pansamente sufletesti prin frumusetea si parfumul deosebit. Continutul lor însa ii recomanda si ca tratament pentru diverse afectiuni.
Ceaiul din petale de trandafiri are efect de detoxifiere. Reduce febra, calmeaza durerile asociate racelilor si creste rezistenta organismului.
Are un rol tonifiant pentru ficatul lenes daca se consuma zilnic impreuna cu menta.
Ceaiul de trandafiri te scapa de durerea de cap si constipatiile nedorite.
Petalele de trandafiri, consumate proaspete, se recomanda femeilor, pentru cresterea libidoului. Au efect afrodisiac si ajuta la buna functionare a sistemului reproducator.
Le poti consuma proaspete sau cu putina miere, pentru gust, ori sirop de artar. Le poti include chiar in salate, daca iti este greu sa consumi petalele proaspete, dupa ce le-ai spalat.
Siropurile sau apa de trandafiri au un rol astringent si sunt perfecte pentru tratarea dereglarilor stomacale.
Il poti consuma dimineata, pe stomacul gol, iar acesta va fi protejat.
Siropul are rol calmant, este un remediu perfect pentru insomnii si indeparteaza starile de oboseala si depresie. Se consuma seara, inainte de culcare si in momentele in care esti lipsit de energie si apatic.
Peste petalele proaspete adauga zahar din belsug sau miere. In timpul noptii, ele isi vor lasa siropul natural si gustos, care face minuni pentru sistemul nervos.
Otetul din petale de trandafiri are rol dezinfectant si trateaza muscaturile de insecte, taieturile si ranile deschise. Adauga otet de mere peste petalele proaspete de trandafiri si pastreaza amestecul intr-un loc calduros, cu multa lumina.
In traditia popular de la noi, din flori si fructe se prepara pasta, majun, serbet, lichioruri, bauturi racoritoare.
Uleiul se foloseste in cosmetica. Ceaiul din petale se lua contra racelii, gripei, astmului si a multor boli de piept. In Oltenia pentru tuberculoza se bea ceai din trandafir.
Roua de pe trandafiri sau apa in care se tineau petalele se folosea contra durerilor de ochi. Apa de trandafiri cu apa de pelin, se lua pentru durerile de inima. Ceaiul de trandafiri se bea contra durerilor de stomac. Trandafir fiert cu pelin se lua pentru dureri de pantece si sale. Otetul de trandafiri se dadea sa-l miroase cei lesinati.
Dulceata de trandafiri se dadea celor bolnavi de piept sa se intareasca, iar siropul se lua ca laxativ. De durere de spate se pisau bine la un loc flori de trandafir, radacina de bujor si tamaie alba apoi se amestecau cu undelemn si se ungeau bolnavii cu el.
Trandafirul alb (Rosa alba) era un leac frecvent pentru scurgerile feminine (leucoree). La Borşa florile se fierbeau în lapte dulce şi se bea câte o ceaşcă la astm. Petalele puse într-un vas cu apă se foloseau pentru spălarea ochilor bolnavi, mai ales la dureri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu