Joia Mare este cunoscută
mai ales, în cultura populară actuală, ca ziua în care se înroşesc ouăle; pentru
că se spune că ouăle înroşite sau închistrite în această zi nu se strică tot
anul. De asemenea, oamenii cred că aceste ouă sfinţite şi îngropate la moşie o
feresc de piatră. La creştini se crede că oul îl reprezintă pe Creator, care
creează tot şi conţine în sine totul. La români este nelipsit în ultimele zile
ale Postului Mare, fiind consumat de Paşte, după ce este sfinţit şi toată
familia ciocneşte ouă. În dimineaţa primei zile de Paşte, e obiceiul, în
Bucovina, de a te spăla cu ou roşu şi cu bani, ca să ai faţa roşie ca oul şi să
fii bogat tot anul. Ouăle colorate în alte culori (galben, verde, albastru)
vestesc bucuria primăverii. Unele gospodine pun pe ou o frunză, apoi îl leagă
într-un ciorap subţire şi aşa îl fierb, ca să iasă “cu model”. Aşa am făcut şi
noi. Alteori, ouăle se vopsesc cu coji de ceapă, cu sunătoare (pojarniţă), cu
coajă de crin roşu sau cu flori de tei; luciul li se dădea ştergându-le, după
ce s-au fiert, cu slănină sau cu untură.
Tot astăzi se pregăteşte
şi pasca şi cozonacii. Anul acesta nouă pasca ne-a ieşit aşa:
Pasca cu brânză de vaci |
Pasca cu ciocolată |
Pasca cu smântână şi stafide |
După
zăpada de Florii, astăzi la Suceviţa a fost o zi minunată, însorită şi
caldă. Cel mai bun prilej de a ieşi în
curte şi a fotografia primele flori de câmp ale primăverii.
primule
floarea Paştelui
toporaşi
brânduşe
piciorul cocoşului, toporaşi, brânduşe şi bumbişori
din nou floarea Paştelui, brânduşe şi bumbişori
şi prima zambilă din acest an...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu