Impacat de pocainta si durerea lui Ilie, Dumnezeu l-a ridicat la ceruri, l-a asezat printre sfinti si i-a daruit un car de foc tras de 2 ori 4 cai inaripati si un bici de foc cu care sa faca prapad printre draci.
Impins de o ura navalnica fata de creaturile intunericului care il amagisera sa isi omoare rudele si stapanit de o uriasa putere, Sfantul Ilie a devenit in curand spaima toturor diavolilor. Atat de mare era puterea lui incat, atunci cand o cohorta de draci a inceput a ridica un turn pe care sa ajunga la cer si sa il dea jos de pe tron pe Dumnezeu, acesta l-a chemat in ajutor pe Sfantul Ilie, poruncindu-i : " mergi cu tunul de tranteste pe draci la pamant".
Inversunarea Sfantului Ilie era atat de mare
incat distrugea toti diavolii care ii ieseau in cale, neascultand vorba lui
Dumnezeu de a mai lasa "cativa de samanta" pentru pacatele oamenilor.
Neascultarea dar mai ales forta titanica a Sfantului, care despica cerul si
pamantul, starpea femeile si animalele si zguduia insasi tronul celui de sus, a
facut ca Dumnezeu sau Maica Domnului sa ii paralizeze o parte a trupului, lasandu-l
ciung de mana dreapta, olog de piciorul drept, asurzindu-i o ureche si
ologindu-i un ochi.
Superstitii si credinte populare despre Sfantul Ilie
- Atunci cand tuna sau fulgera, Sfantul Ilie a mai omorat un drac.
- Tunetul este de fapt zgomotul facut de carul Sfantului Ilie atunci cand se hurducaie prin ceruri.
- Trasnetul este sunetul facut de biciul de foc al Sfantului Ilie, atunci cand ii doboara pe draci.
- Daca sunt tunete de Sfantul Ilie, alunele si merele vor fi viermanoase. Daca ploua de Sfantul Ilie, ploaia nu va inceta vreme de 20 de zile.
- Daca in ziua de 20 iulie este furtuna, geamurile si usile casei trebuie sa fie bine inchise, pentru a nu intra in casa vreun drac fugarit de Sfantul Ilie.
- Pe vreme de furtuna nu este bine sa iti gasesti adapost sub un carpen, intrucat in acest copac prefera sa se ascunda dracii infricosati de Sfantul Ilie.
- Nu este bine sa pornesti la drum in ziua de Sfantul Ilie.
- Atunci cand tuna , oamenii trebuie sa isi faca cruce, intrucat Dumnezeu i-a poruncit Sfantului Ilie sa loveasca in toate, numai in cruce nu.
- Palosul Sfantului Ilie are un tais din aur si celalalt din argint. Atunci cand isi foloseste taisul de aur, aduce mana, cand loveste cu cel de argint, aduce grindina.
- Rotile zimtuite ale carului Sfantului Ilie sparg cerul si revarsa apa din nori peste pamant.
- Daca se arata vreme de furtuna, trebuie sa aprinzi tamaie in casa, ca nu cumva sa fie vreun drac adapostit inlauntru si sa atraga astfel fulgerele Sfantului Ilie.
- Pentru a se pune la adapost de biciul de foc al Sfantului Ilie, diavolii se pitesc pe pamant, sub stresinele caselor, in copaci, in turlele bisericilor sau in trupurile animalelor. Din acest motiv, nu se recomanda sa lasi afara animale, mai ales caini, pisici si capre.
- In dimineata zilei de Sfantul Ilie, se culeg plante de leac, dar si ierburi de farmece si vraji. Plantele ce urmau a fi utilizate in practici magice trebuia sa fie udate de sangele unui cocos taiat deasupra lor.
-Busuiocul adunat cu acest prilej este pus la uscat sub stresini, in camari sau poduri, ori este adus la biserica pentru a fi binecuvantat si asezat la icoane, dupa care este ars. Cenusa busuiocului este pastrata in casa, pentru a lecui copiii de bubele rele aparute in gura.
- Pana in ziua Sfantului Ilie nu este ingaduit sa se manance mere si nu este voie ca acestea sa se loveasca unul de celalalt, intrucat lucrul asta aduce grindina. Pe data de 20 iulie, se aduc mere in biserica pentru sfintire, aceste fructe speciale devenind de aur pe cealalta lume. In aceeasi zi, se celebreaza "Mosii de Sfantul Ilie", prilej de comemorare a copiilor morti, cand se dau mere de pomana copiilor din vecini sau celor intalniti in cale. Daca pomul din care se dau merele a fost scuturat, sau daca s-au luat ori mancat mere din el inainte de 20 iulie, Sfantul Ilie va arunca cu grindina pe pamanturile celor ce au pacatuit astfel.
- De Sfantul Ilie, are loc "retezatul stupilor", adica cea dintai recoltare a mierii de albine din an, cu conditia ca ziua de 20 iulie sa nu pice duminica, luni, miercuri ori vineri. Adunatul mierii era o indeletnicire exclusiv masculina, practicata de persoane curate la trup si la suflet, si era urmata de o petrecere la care vecinii erau poftiti sa guste din aurul albinelor sau sa se indulceasca cu tuica amestecata cu miere. La acest festin nu trebuiau sa fie invitati strainii sau oameni ce se indeletniceau cu vraji, in caz contrar rodnicia fiind alungata din stupi.
- In ziua de 20 iulie nu este bine sa se lucreze. Orice om care nu respecta aceasta zi este pedepsit cu asprime de Sfantul Ilie, cu furtuna sau grindina peste ogoarele ori gradina lui. In unele zone, exista chiar si interdictia de a se aprinde focul in vatra pentru gatitul mancarii.
- Pe 20 iulie, in unele zone ale tarii, la "hora Santiliei" , ciobanii coborau cu turmele de la stani,
le daruiau fetelor indragite un cas
si o furca de tors crestata ,
dupa care le invitau la hora.
Tinerele femei care nu jucau la acest dans ritual nu puteau fi petite si nu se puteau marita in acel an. De altfel, ciobanii nu aveau voie sa coboare in sat ori sa fie vizitati de femei pana in in ziua de Sfantul Ilie, in acest fel curatenia lor trupeasca asigurand rodnicia turmei de oi.
fotografii: arhiva personala si internet
Va multumesc ca ati preluat articolul meu de pe diane.ro
RăspundețiȘtergere