În ultimele ore din Joia
Mare, gospodinele încă mai pregătesc bunătăţi pentru masa de Paşti. În
vinerea Mare nu se lucrează nimic. Cei care au respectat tradiţia au vopsit
deja ouăle şi au copt cozonacul, pasca şi pâinea.
Cozonacul, pasca si pâinea sunt
făcute în linişte, după ce gospodina s-a pregătit prin post şi rugăciune.
Prepararea lor începe şi se termină întotdeauna cu semnul crucii.
Bucatele gătite în Joia Mare sunt
aşezate în coşuri şi duse la biserică. Acolo vor fi sfinţite în noaptea Învierii
Domnului. Până atunci, în Vinerea Mare se aşterne liniştea în toate casele,
pentru că nu se face nicio treabă.
Și
dacă a venit vorba de vopsitul ouălor, dacă ouăle închistrite sau încondeiate ca
in Bucovina sunt printre cele mai frumoase, ouăle Faberge
sunt cele mai scumpe, iar ouăle decorate
prin tehnica șervețelului (eventual combinată cu alte tehnici) sunt cele mai moderne.
Iată
câteva exemple, adevărate opera de artă:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu