Cunoscută încă
din antichitate, menta este în primul rând o plantă medicinală cu proprietăți
curative, dar în același timp și condiment și chiar aliment.
Ceaiul, uleiul,
oţetul, vinul, tinctura şi binecunoscuta apă de mentă sînt leacuri ideale pe
vreme de caniculă.
Frunzele
proaspete de mentă au fost folosite încă din antichitate în tratarea unor
afecţiuni, iar bucătăria arabă veche a descoperit că această plantă parfumată
este un ingredient gustos în bucătărie.
Numele său este asociat cu cel al nimfei Minthe dintr-o
legendă grecească. Fiind atrasă de zeul Hades, Minthe a starnit gelozia sotiei
acestuia Persephona, care a vrut sa o ucida. Ca sa o crute de moarte Hades a
transformat-o pe nimfa Minthe într-o plantă parfumată, la fel de plăcută pe cît
era chipul ei.
Dar al zeilor sau
al naturii, menta este o plantă terapeutică extrem de valoroasă.
Simbolizand ospitalitatea, menta este o
"planta care invie spiritul". Anticii aruncau frunze prospete de
menta pe podele in sinagoga pentru ca fiecare pas al lor sa imprastie aroma.
Grecii si romanii ornau mesele festive cu menta inainte de venirea oaspetilor,făceau
coroniţe din frunze de mentă şi condimentau vinurile şi sosurile cu această
plantă.
De atunci, menta a rămas simbolul ospitalităţii, pentru că oricine îi simte aroma, îşi recapătă bunadispoziţie.
De atunci, menta a rămas simbolul ospitalităţii, pentru că oricine îi simte aroma, îşi recapătă bunadispoziţie.
În farmacii, o
găsim în componenţa mai multor medicamente, iar în casele românilor este o
plantă de leac nelipsită, fie proaspătă, fie uscată. Popular, i se mai spune
izmă, mintă sau iasmă şi se ştie că e utilă în boli de stomac. Cu decoctul se
făceau spălături contra bubelor şi durerilor de cap. Ceaiul se dădea copiilor ,
contra colicilor, iar dacă aveau dureri
mari, se punea pe pîntece o cataplasmă caldă din frunze de izmă şi leuştean.
Datorita
componentelor active menta are efect sedativ, dezinfectant si cicatrizant.
Pentru dureri de
dinţi, se ţinea în gură rădăcină pisată de mentă macerată în rachiu. Ceaiul se
mai lua contra tusei, năduşelii şi contra durerilor de piept, precum şi pentru
a uşura nasterile. Contra durerilor de inimă se bea ceai rece de mentă. Se mai
folosea la insomnii, pentru liniştirea organismului surescitat.
Aroma puternica a
frunzelor de menta alunga soarecii si insectele nedorite.
Mare parte din aceste indicaţii terapeutice sînt valabile şi astăzi.
Menta este şi o
plantă pe gustul albinelor. Mierea de mentă are proprietăţi analgezice, combate
balonarea, e un foarte bun tonic şi antispastic, uşurează digestia.
În bucătărie,
menta este folosită şi la mîncăruri, la deserturi şi lichioruri.
Adăugată în
salata de fructe, dă un gust deosebit şi răcoritor. Frunzele proaspete se pot
adăuga în omletă, supe, salate, creme, jeleuri, îngheţată,
tarte sau alte prăjituri.
Se poate prepara un sos
din mentă şi iaurt, ideal pentru mîncărurile picante.
Menta asezonează
foarte bine carnea de miel, dar şi vinetele.
Limonada este cea
mai simplă şi răcoritoare băutură a zilelor de vară. Adăugaţi în lichid frunze
proaspete de mentă, tăiate mărunt. Aroma lămîilor va fi întărită de cea a
mentei şi senzaţia de răcorire va fi mult mai puternică.
Un alt beneficiu este acela că limonada cu mentă favorizează pierderea rapidă în greutate şi este un remediu anti-îmbătrînire care elimină ridurile şi oferă vitalitate şi strălucire tenului.
Un alt beneficiu este acela că limonada cu mentă favorizează pierderea rapidă în greutate şi este un remediu anti-îmbătrînire care elimină ridurile şi oferă vitalitate şi strălucire tenului.
O astfel de băutură răcoritoare poate fi obţinută şi din
măr, merişor uscat şi crenguţe de mentă. Se pun toate ingredientele în apă şi
se poate consuma după o oră, adăugînd gheaţă.
Dacă limonada se prepară
cu sifon și i se adaugă rom și gheață se obține delicisul coktail Mohito,
preferatul scriitorului Ernest Hemingway.
Celebrul leac
contra caniculei, apa de mentă, se prepară dintr-o tulpină de plantă proaspătă,
bine spălată, tăiată nu prea mărunt şi pusă de seara pînă dimineaţa într-o
sticlă de apă minerală. Această băutură va contracara efectele arşiţei, oricît
ar fi de puternică.
Siropul de mentă
este ideal pe timp de vară, dar e bun şi de pus la păstrat pentru la iarnă.
Siropul poate fi
adăugat în deserturi, dar este şi leac. Excelent tonic şi stimulent al
sistemului nervos, are efecte deosebite în perioadele de suprasolicitare
intelectuală, stres şi astenie, combate durerile abdominale cauzate de
balonări, disfuncţiile vezicii biliare. Nu e indicat celor cu diabet zaharat.
Persoanele care
suferă de tulburări nervoase, palpitaţii sau probleme digestive pot consuma vin
de mentă, recomandat şi pentru eliminarea viermilor intestinali.
Oţetul mentolat,
folosit extern, este un foarte puternic febrifug, utilizat în toate tipurile de
infecţii respiratorii şi infecţii însoţite de temperatură ridicată. Mai este
recomandat contra durerilor de cap, a durerilor musculare, a reumatismului
inflamator, contra stărilor de greaţă la femeile gravide.
Menta este
folosită adesea şi în unele produse cosmetice precum pasta de dinţi, loţiunile,
gelurile şi cremele de corp sau faţă, şampoane sau geluri de duş. Frecaţi
dinţii şi gingiile cu frunze de mentă şi veţi avea o respiraţie plăcută pentru
mult timp.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu