Daca privim un strop
de miere in lumina Soarelui observam cum
straluceste precum un bob de chihlimbar ce a strabatut timpurile, pastrand
ferecata in el o poveste de la inceputul Lumii. Nu e minunat?
Pentru cei care inca
nu stiu, aceasta poveste despre flori si miere se deapana asa: in zilele de
zbor, albinele vin la stup cu o cantitate de nectar in gusa.
In intunecimea
dinauntru, fiecare strop din pretioasa materie este prelucrat in comun.
Nectarul trece de la o albina la alta, pierde o parte din apa, se incarca cu
enzime, lactobacili, putin polen, proteine si se transforma incet in miere.
Cand nectarul este recoltat de la numeroase tipuri de flori, rezulta o miere poliflora.
Mierea considerata monoflora se obtine din nectarul unui tip de flori predominant, de exemplu salcam,
floarea soarelui,
cimbru etc.
Fiecare
din ele este aliment si medicament totodata.
Pe langa efectele generale ale mierii, exista si proprietati
particulare ale acesteia, in functie de provenienta sa:
* Mierea poliflora
are o valoare energetica ridicata, prin continutul mare de zaharuri de
calitate, de aceea este indicata in surmenaj, oboseala fizica sau intelectuala,
debilitate, stari de convalescenta, tulburari de crestere. Daca este
administrata per-oral, are actiune antiinflamatoare, antimicrobiana,
antialergica, expectoranta, antitusiva, calmanta, antispastica, imbunatateste
diureza si eliminarea toxinelor, creste capacitatea de aparare a organismului,
are actiune favorabila asupra muschiului cardiac si circulatiei coronariene,
hraneste si fortifica celulele nervoase, imbunatateste somnul, tonifica si
regleaza activitatea sistemului endocrin, combate constipatia si fenomenele
putride din intestine, creste rezerva de glicogen hepatic, amelioreaza
functiile celulelor hepatice, favorizeaza absorbtia calciului si a altor nutrienti,
faciliteaza digestia proteinelor si grasimilor. Cu alte cuvinte: un panaceu al
naturii.
Proprietatile sale difera foarte mult in functie de regiunea
din care este recoltata. De exemplu, mierea de la campie are o actiune
antiseptica si sedativa mai puternica, spre deosebire de mierea poliflora din
regiunile muntoase inalte, la care efectul antiinfectios se adreseaza in
special aparatului respirator, iar efectul sedativ este inlocuit cu unul tonic
nervos. In general, mierea poliflora este considerata cel mai complex tip de
miere ca actiune terapeutica, ea ingloband nectarul de la cateva zeci, daca nu
sute, de specii de plante medicinale si imprumutand ceva din proprietatile
terapeutice ale fiecareia dintre ele.
Sorturile de miere monoflora prezinta proprietatile generale
ale mierii poliflore. In plus, pornind de la floarea de origine, fiecare miere
monoflora are si anumite proprietati particulare.
* Mierea de salcam
– de culoare alb-galbuie, este parfumata si limpede. Are multa finete si
discretie, ceea ce o face sa fie mult apreciata de catre copii. Indulceste
alimentele si ceaiurile, fara sa le denatureze gustul. Este saraca in glucoza
si bogata in fructoza, ceea ce o face sa cristalizeze foarte lent. In mod
obisnuit, se considera ca ramane fluida pana la un an, dar daca este pura,
poate sa nu cristalizeze mai multi ani.
Datorita continutului scazut de glucoza, ea poate fi
consumata cu moderatie si de catre pacientii diabetici. Sunt permise 1-3
lingurite pe zi. La pacientii cu diabet (in special de tip 2), mierea in
cantitati mici, pe stomacul gol, poate diminua si stabiliza glicemia.
Mierea de salcam este expectoranta, calmanta a tusei,
diuretica, antidiareica, regulator intestinal, indicata pentru suferinte
gastrice, in tratamentul asteniei si al nevrozelor.
Are, ca si cea de tei,
proprietati calmante psihice. Mai este recomandata drept calmant gastric,
stimulent pentru activitatea cardiaca.
* Mierea de tei –
deschisa la culoare si cu reflexe verzui, cristalizeaza usor, mai ales daca
este pastrata la rece. Contine oligoelemente ca potasiu, calciu, mangan. Se
recomanda ca remediu impotriva oboselii si stresului, folosita drept calmant al
sistemului nervos, in insomnii, prevenirea migrenelor. Are proprietati
anti-microbiene, anti-inflamatoare si dizolva mucusul, ceea ce o face utila in
tratarea guturaiului, laringitei, bronsitei, astmului bronsic, a tusei si a
iritatiilor gatului. Se foloseste in terapia crampelor, a durerilor gastrice, a
bolilor renale ori ale vezicii biliare.
Mierea de tei are
aroma cea mai placuta si cea mai puternica dintre toate tipurile de miere. Este
recunoscuta drept calmant psihic, somnifer, anafrodiziac.
* Mierea de mana (
extraflorala,
provenita de pe alte parti ale plantei, în afara de flori; poate fi de origine
animala sau vegetala) – de culoare maronie inchisa, este foarte bogata in minerale
(Ca, Mg, Fe), de pana la 20 de ori mai mult ca alte sortimente; totodata
contine multe proteine si aminoacizi. De aceea este indicat consumul ei mai
ales de catre copii, persoanele anemice si cele aflate in convalescenta. Pentru
ca este energizanta si revitalizanta, se recomanda sportivilor si oamenilor
activi. Are proprietati laxative mult mai puternice decat celelalte tipuri de
miere, si favorizeaza eliminarea toxinelor din corp. Totodata, prezinta
capacitate antibacteriana importanta.
Mierea de mana - este obtinuta de pe frunzele de fag, de
frasin si de stejar.
* Mierea de rapita
– de culoare alburie spre galben deschis, abunda in glucoza, ceea ce face ca sa
cristalizeze repede, chiar in primele doua saptamani dupa extragerea din
faguri.
Contine oligoelemente, mai ales calciu si bor. De consistenta cremoasa, emolienta si cu gust placut, e mai putin dulce decat cea de salcam.
Contine oligoelemente, mai ales calciu si bor. De consistenta cremoasa, emolienta si cu gust placut, e mai putin dulce decat cea de salcam.
Este usor
digerabila, puternic anti-bacteriana, trofica pentru inima. Uleiul de rapita
contine enzima Q3, necesara oaselor. Din acelasi motiv, mierea de rapita poate
fi folosita ca adjuvant in tratarea osteoporozei.
* Mierea de cimbrisor
– de culoare aurie deschisa, este un sortiment cu aroma placuta si intensa,
bogata in cupru si bor. Datorita proprietatilor antiseptice ale uleiurilor
volatile de cimbrisor, mierea poate fi folosita in plagi purulente si alte
infectii ale pielii. Administrata intern, are proprietati expectorante si
calmante pentru spasmele cailor respiratorii, fapt pentru care se recomanda in
tratarea tusei, chiar si a celei convulsive sau astmatice, a bronsitei,
guturaiurilor, raguselii. Mierea de cimbrisor actioneaza asupra ficatului si
rinichilor, ameliorand starea lor de functionare, poate activa circulatia, este
tonica in cazul anemiilor.
* Mierea de castan
– este mai bogata in fructoza decat in glucoza, ceea ce o face sa ramana fluida
timp indelungat. Are un gust placut, dulce-amarui. Este bogata in
oligoelemente, in special potasiu, magneziu,mangan si bariu. Ca si cea de
salcam, este permisa diabeticilor. Imbunatateste circulatia sanguina, in
special pe cea venoasa. Are proprietati cicatrizante.
* Mierea de zmeur
– are o aroma discreta, de zmeura, cu parfum proaspat si gust placut. Se recomanda
pentru indulcirea ceaiurilor folosite ca remediu in stari gripale, tuse si
raceala. Regleaza activitatea ovarelor, previne aparitia unor afectiuni precum
osteoporoza si este cunoscuta ca reintineritoare pentru ten.
Mierea de zmeura face
parte dintre asa-numitele soiuri de padure. Are o culoare albicioasa,
specifica, dupa care poate fi recunoscuta. Regleaza activitatea ovarelor, este
reintineritoare, previne aparitia unor afectiuni ca osteoporoza, sclerodermia.
* Mierea de brad –
e un soi deosebit de miere de mana, cu o savoare aparte, putin dulce si foarte
gustoasa. Culoarea este intensa, inchisa. Are actiuni antiseptice,
antiinflamatoare, atat pentru caile respiratorii, cat si pentru cele urinare;
este antianemica si diuretica. Contine oligoelemente precum fosfor, potasiu,
calciu, sulf, magneziu, zinc, bor, fier, cupru.
Mierea de brad si de alte conifere - este foarte rara,
randamentul de culegere al albinelor fiind mic. Are proprietati exceptionale
asupra plamanilor si sistemului respirator, beneficiind de proprietati
antiinfectioase, expectorante, antitusive si, atunci cand este consumata cu tot
cu fagure, bronhodilatatoare.
* Mierea de
floarea-soarelui – are o frumoasa culoare aurie si gust agreabil; contine
multa glucoza, ceea ce face sa formeze cristale mari si neregulate. Este utila
in ateroscleroza; are proprietati anti-bacteriene. Se foloseste ca adjuvant in
tratarea bronsitelor si a bolilor de stomac.
Mierea de floarea-soarelui - este cumva la polul opus fata de
cea de tei. Are proprietati tonice psihice si tonice generale, este
afrodiziaca, stimuleaza imunitatea.
* Mierea de
coriandru – are culoare deschisa si un parfum suav deosebit, care se
percepe la doua saptamani de la extractie, dupa ce dispare mirosul initial,
neplacut. E indicata in gastritele hiperacide si ulcere.
* Mierea de menta
– are aroma mentei si consistenta pastoasa. Faciliteaza o buna digestie, este
tonica, antispastica, combate balonarea; este recomandata in dischineziile
biliare, drept calmant gastric, analgezic. Se foloseste si ca antitusiv,
bronhodilatator. Este bogata in vitamina C.
Mierea de menta - este culeasa de albine din culturile de
menta intinse pe zeci de hectare.
* Mierea de trifoi
- este obtinuta de albine, atunci cand sunt tinute in pastorala, in preajma lanurilor
cultivate cu soiurile furajere ale speciei Trifolium repens. Are o actiune
diuretica foarte buna, ajutand la eliminarea apei in exces din tesuturi si, de
asemenea, are o actiune estrogena, adica ajuta la fixarea calciului in oase,
iar la femei favorizeaza accentuarea caracterelor feminine si are efect
intineritor puternic.
* Mierea de mac -
are un efect somnifer, antispastic si anafrodiziac (reduce excitabilitatea
sexuala) puternic. Are adesea o nuanta mai inchisa, din cauza ca are in
compozitie si mici granule de polen de mac, care este negru la culoare.
De fiecare data cand citesc cateceva despre albine raman mut de uimire cate lectii ne pot da .
RăspundețiȘtergere